Info

Sreda, 24.07.2002.

12:47

U SRJ iskorenjen izazivac decje paralize

Izvor: Ljiljana Maksimovic

Default images

Vrlo skromno, bez najave i bez prisustva medija, u nasoj zemlji je nedavno obelezen jedan veoma vazan dogadjaj. Naime, 12. jula na sednici Koordinacinog komiteta za iskorenjivanje decje paralize, odrzanoj u Saveznom sekretarijatu za rad, zdravstvo i socijalnu politiku saopsteno je da je SR Jugoslavija, uz ostalih 50 clanica Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, dobila sertifikat o eradikaciji (iskorenjivanju) virusa decje paralize na svojoj teritoriji.

"Rec je o velikom uspehu u kome je ucestvovao citav svet. Posle virusa velikih boginja koji je iskorenjen 1977. ovo ce biti drugi po redu koji ce nestati sa nase planete. Doduse, za sada ne smemo da se opustimo, moramo biti i dalje u pripravnosti jer u tri regiona Svetske zdravstvene organizacije jos postoji u opticaju divlji polio virus, kaze prim. dr Radmilo Petrovic, nas cuveni epidemiolog, do penzije zaposlen u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak".

Kraj akcije u 2005. godini

Virusa decje paralize, po njegovim recima, vise nema u tri regiona Svetske zdravstvene organizacije. U Americi je iskorenjen 1991, u Zapadnom Pacifiku 1998. i u Evropskom regionu sada 2002. godine. Medjutim, divlji polio virus, odnosno u prirodi, postoji u regionima Istocni Mediteran, Afrika, Jugoistocna Azija ili tacnije u zemljama - Indija, Pakistan, Nigerija, Somalija i Avganistan.

"Ocekuje se prema planu SZO da divlji virus decje paralize bude iskorenjen u ova tri regiona do 2005. godine i tada ce konacno ova bolest otici u istoriju kao i velike boginje", kaze nas sagovornik.

Treba, medjutim, naglasiti da se u nasoj zemlji na intenzivnom suzbijanju virusa decje paralize ne radi samo od 1996. godine, kada je ovu akciju medju svim zemljama clanicama pokrenula SZO. Kod nas ta borba traje od 1960. godine, kada je u februaru na Torlaku pocela proizvodnja Sejbinove zive oralne vakcine i to od sojeva koje je ovaj cuveni naucnik direktno poslao Institutu "Torlak".

Sejbin bio cest gost Beograda

"Masovna primena te vakcine pocela je pre tacno 42 godine, odnosno u julu 1960. godine i to u Zrenjaninu i Sarajevu, kada je u Jugoslaviji zabelezena najveca epidemija ove bolesti do sada, u kojoj je obolelo 1.680 dece. U ,Torlaku’ je te godine od februara do oktobra sacinjeno 600.000 doza vakcine, te je nasa zemlja ostala zabelezena u svetskoj literaturi kao primer da se Sejbinovom zivom oralnom vakcinom moze suzbiti epidemija decje paralize. Nasa zemlja je u to vreme bila treca u svetu koja je primenila za suzbijanje obolevanja ovu vakcinu, i to odmah posle Meksika i Ukrajine", kaze nas sagovornik, ciji se radni vek poklapa sa upravo ove 42 godine, kada je on kao mlad lekar svoju karijeru zapoceo kroz borbu protiv decje paralize na podrucjima Slavonije i Baranje, a nastavlja je i dalje kao clan ekspertske grupe za eradikaciju polija formirane po nalogu SZO.

U nasoj zemlji se, kako kaze, decja paraliza prati od 1928. godine. Prva epidemija je zabelezena 1933, a posle 1960. godine do danas taj broj je opadao zahvaljujuci vakcinaciji da bi sada nasa zemlja konacno bila svrstana u grupu onih u kojima je cirkulacija virusa izazivaca decje paralize potpuno iskorenjena. Od 1960. sve do danas "Torlak" je vakcinu izvozio u mnoge zemlje sveta, a cuveni Albert Sejbin je samo te godine dolazio tri puta u Beograd.

Na pitanje sta misli o najnovijoj vesti koja stize iz sveta da se virus decje paralize moze saciniti u laboratoriji zahvaljujuci metodama genetskog inzenjeringa, kaze da to jeste zalosno i da je to zlocin, jer ukoliko se to desi virus ce biti iskoriscen u ratne, a nikako u humane svrhe.

Ceo svet se, naglasava, bori protiv ovog virusa i na pragu je njegovog iskorenjivanja, a borba protiv njega je izuzetno vazna ne zato sto ovaj virus ubija. On ne ubija ali ostavlja decu nepokretnu, bez udova, cini od njih bogalje i zato je vazno sve malisane na ovoj planeti od njega zastititi, kaze na kraju razgovora doktor Petrovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: