"Srbija je odavno ispunila sve. EU nema budućnost"

Politički filozof Dragoljub Kojčić izjavio je danas da je Srbija odavno ispunila sve uslove za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2023.

09:44

EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Međutim, kako dodaje, prepreke su na veštački način postavljane ritmu kojim se Srbija približava EU, a EU mora da shvati da bez zaokruživanja političkog evropskog prostora i na Zapadnom Balkanu, Evropa nema budućnost.

"Neke zemlje poput Rumunije, Bugarske, Hrvatske su primljene u EU, koje nisu baš ispunile tako rigorozne kriterijume koje je postavljala EU pred njih u procesu pristupanja", rekao je on za Tanjug povodom mogućnosti da Ohridski sporazum postane deo pregovaračkog poglavlja 35, a time i uslov za prijem Srbije u EU.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dve zemlje "snažno guraju" da Ohridski sporazum postane deo pregovaračkog procesa, ne otkivajući koje su to tačno zemlje, Kojčić je rekao da pregovarači koji zastupaju određene stavove najbolje znaju koji je prostor u kom "može da se igra" i koji je prostor "u kom se treba igrati", ali i prostor koji treba napadati.

"Mi imamo prvorazrednog diplomatu i igrača, predsednika Aleksandra Vučića, da možemo mirne duše da se prepustimo njegovom političkom vodjstvu i njegovim političkim intuicijama, racionalnosti i razumevanju situacije", naveo je on.

Ukoliko dođe do toga da Ohridski sporazum postane deo pregovaračkog poglavlja 35, Kojčić smatra da KiM ne sme da budu prepušteno političkoj samovolji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, već bi moralo da bude pod opservacijom političkih činilaca EU.

"Mislim da sve krize koje su do sada proistekle iz političkih odluka Aljbina Kurtija, idu na dušu samoj EU jer su mogle da budu sprečene i predupredjene, ili je generalno situacija mogla da bude unapredjena. Mislim da Kurti predstavlja jedan anti evropski proces. Koliko to smeta Srbiji i sprskom narodu, mislim da isto toliko treba da bude smetnja u Briselu i institucijama vlasti EU", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: