Srbi ne odustaju VIDEO

U pokušaju da nađu rešenje za krizu na severu KiM, posle Prištine, u Beograd večeras stižu evropski i američki izaslanici Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

08:44

Srbi ne odustaju VIDEO
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Do kasno sinoć razgovarali su s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i, kako su saopštili, izneli su tri zahteva međunarodne zajednice.

Istovremeno, na severu Kosova i Metohije Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava.

Predsednik Odbora Narodne skupštine za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da nisu dobili mnogo detaljnih informacija o eventualnom dogovoru sa Kurtijem, ali da, prema onome što je čuo, nema pomaka po pitanju.

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak Kako su saopštili, izneli su tri zahteva međunarodne zajednice - deeskalacija situacije, novi izbori na severu i povratak dijalogu, ali da nije postignut dogovor oko izbora na severu. U Beograd stižu večeras na sastanak sa predsednikom Srbije.

Zahtevi Srba su da specijalci policije napuste zgrade opština, da gradonačelnici bez legitimiteta ne dolaze u njih, da se oslobode Radoš Petrović i Dušan Obrenović i da se prestane sa progonom građana koji su protestovali u poslednje dve godine.

Za učešće na eventualnim vanrednim izborima Srbi traže potpuno povlačenje specijalnih jedinica sa severa i formiranje Zajednice srpskih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: