Iran nastavlja da podržava Srbiju: Stav o tzv. Kosovu se ne menja

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Organizacije za islamsku kulturu i komunikaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/Milan Adzic
Shutterstock/Milan Adzic

Na čelu iranske delegacije bio je generalni direktor i predsednik Vrhovnog saveta za međuverski dijalog Islamske Republike Iran, Mehdi Imanipur.

Orlić je posetu Mehdija Imanipura Beogradu ocenio kao značajnu za razgovore o daljem jačanju bilateralnih odnosa između dve prijateljske zemlje, koji se ogledaju kroz otvoren i konstruktivni dijalog na svim nivoima, kao i kroz intenzivnu saradnju ostvarenu u brojnim oblastima, saopšterno je iz parlamenta.

Sagovornici su tokom sastanka, kojem su prisustvovali i potpredsednik NS RS Usame Zukorlić i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom Jasmina Karanac, razmotrili mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti kulture, kojoj bi značajan doprinos dalo bliže povezivanje poslaničkih grupa prijateljstva i odbora dva parlamenta.

Orlić je pozdravio aktivnosti usmerene na uzajamnu turističku, sportsku, istorijsku i versku promociju, izneo predloge za uspostavljanje dalje saradnje u oblasti kulture između dve zemlje, te iskazao zadovoljstvo zbog nedavnog otvaranja „Srpskog kutka“ u Narodnoj biblioteci i arhivu Irana. Predsednik Skupštine je iskoristio priliku da Iranu zahvali na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, ujedno na zalaganju za principe međunarodnog javnog prava.

"Svi u Srbiji visoko cene ovakvu poziciju prijateljskog Irana“, rekao je predsednik Orlić. On je detaljno informisao sagovornika o izuzetno teškoj situaciji za Srbe na KiM, stalnim pretnjama i pritiscima kojima su od strane režima u Prištini izloženi, te najnovijem talasu terora koji dolazi u vidu nasilne uzurpacije opština na severu, u kojima većinsko stanovništvo čini upravo srpski narod.

Mehdi Imanipur je poručio da dve zemlje dele prijateljstvo i iste stavove po važnim pitanjima, potvrđujući da će Iran nastaviti da pruža podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama, ne menjajući stav kada je reč o nezavisnosti tzv. "Kosova".

Predsedniku Skupštine je preneo pozdrave predsednika Islamske konsultativne skupštine Muhamada Bagera Galibafa, kao i poziv da poseti Islamsku Repubiku Iran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu