Lansirana je: Bežite

Severna Koreja je u četvrtak ispalila projektil, saopštili su Južna Koreja i Japan, što je izazvalo upozorenje za neke japanske stanovnike da se sklone.

Izvor: Novosti, reuters.com

Četvrtak, 13.04.2023.

07:00

Lansirana je: Bežite
EPA-EFE/KCNA

Japanska vlada upozorila je stanovnike najsevernijeg glavnog ostrva Hokaido da se odmah zaklone, rekavši da će projektil verovatno pasti u blizini ostrva oko 8 sati ujutro po japanskom vremenu (23:00 GMT).

Balistička raketa je lansirana sa istočne obale Korejskog poluostrva, saopštio je Združeni generalštab Južne Koreje.

Lansiranje je usledilo dva dana nakon što je severnokorejski državni mediji KCNA izvestili da je lider Kim Džong Un pozvao na jačanje odvraćanja od rata u zemlji na "praktičniji i ofanzivniji" način kako bi se suprotstavio onome što je nazvao potezima agresije Sjedinjenih Država.

Severna Koreja je kritikovala nedavnu seriju zajedničkih vojnih vežbi između SAD i Južne Koreje kao eskalaciju tenzija, pojačavajući svoje testove naoružanja poslednjih meseci.

Upozorenje o evakuaciji ipak povučeno, ali nije greška?

Sistem je izdao upozorenje o evakuaciji nešto pre 8 sati ujutru po lokalnom vremenu, ali ga je ukinuo ubrzo nakon toga, rekavši da je "pogrešno" predvideo da će projektil pasti u blizini ostrva.

Međutim, japanska vlada je kasnije rekla da je upozorenje o hitnoj evakuaciji – koje je izdala i kasnije povukla – bilo prikladno i da nije napravljeno greškom.

Japanska obalska straža saopštila je da je projektil pao u more istočno od Severne Koreje. Ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je novinarima da projektil nije pao na japansku teritoriju ili isključivu ekonomsku zonu.

Ranije je stanovnicima Hokaida naređeno da se "odmah evakuišu" i potraže sklonište u zgradi ili pod zemljom, uz upozorenje da se očekuje da će projektil sletjeti oko 8 sati ujutro.

Zvaničnici lokalne vlade na Hokaidu su kasnije rekli da "ne postoji mogućnost" da projektil pogodi ostrvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

17 h

Podeli: