Bajden je OK

Lekari su predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena (80) proglasili zdravim i sposobnim za dužnost.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2023.

10:17

Bajden je OK

Utvrđeno je i da nema dugoročnih posledica kovida nakon što je prošle godine bio pozitivan na koronavirus.

Lekar Bele kuće Kevin O'Konor u rezimeu medicinskog izveštaja nakon redovnog pregleda naveo je da je "predsednik Bajden je i dalje sposoban za dužnost i u potpunosti sposoban da obavlja sve svoje odgovornosti bez ikakvih odricanja ili prilagođavanja".

Navedeno je da je Bajdenu uklonjena lezija sa grudnog koša i poslata na biopsiju.

U rezimeu se dodaje da Bajden nije imao nikakve simptome dugotrajnog kovida i da mu se ukočen hod, koji posledica artritisa, nije pogoršao od poslednjeg pregleda.

Tročasovni pregled u Nacionalnom vojnom medicinskom centru "Valter Rid" bio je drugi opsežni pregled Bajdena otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021. godine.

Javnost pomno prati Bajdenov zdravstveni pregled jer se očekuje da će objaviti kandidaturu za drugi predsednički mandat.

Ankete pokazuju da su glasači zabrinuti u vezi sa njegovom sposobnošću da ispuni još jedan mandat ukoliko pobedi na izborima 2024.

Oko tri četvrtine Amerikanaca, uključujući više od polovine demokrata i ogromnu većinu republikanaca, smatra da je Bajden prestar za svoju funkciju, prema najnovijoj anketi Rojtersa i Ipsosa.

Bajden, koji je najstariji od svih dosadašnjih predsednika SAD, odbacio je sumnje.

Većina demokratskih ispitanika je rekla da je predsednik ostaje mentalno oštar, ali oko polovine njih je reklo da ne može da izdrži fizički zahteve funkcije koju obavlja.

U izveštaju lekara navodi se da Bajden ne pije i ne puši i da vežba pet puta nedeljno.

Bajden bi do kraja drugog mandata imao 86 godina, što bi ga činilo 13 godina starijim od prosečnog životnog veka za muškarce u SAD, kako navode podaci Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za 2020. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: