Hitna potraga – nestala radioaktivna kapsula

U zapadnoj Australiji je u toku hitna potraga nakon što je nestala sićušna kapsula sa radioaktivnom supstancom, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/JONO SEARLE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
EPA-EFE/JONO SEARLE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Kapsula sadrži malu količinu radioaktivnog cezijum-137, koji može izazvati ozbiljne zdravstvene posledice ako se dodirne.

Izgubljena je između gradova Njumena i Perta sredinom januara - na udaljenosti od otprilike 1.400 km, a javnost je upozorena da se drži dalje od kapsule ako je vidi. Sporni predmet prevožen je kamionom između rudnika severno od Njumena u regionu Pilbara i severoistočnih delova Perta između 10. i 16. januara kada je izgubljen.

Cezijum-137 je supstanca koja se obično koristi u rudarskim operacijama. Odeljenje za požare i hitne službe (DFES) je objavilo ilustraciju kapsule, dimenzija 6x8mm, napominjući da se kapsula ne može koristiti kao oružje, ali da može izazvati opekotine od zračenja i imati druge dugoročne rizike poput raka.

Dr Endrju Robertson, glavni zdravstveni službenik Zapadne Australije i predsednik Radiološkog saveta, rekao je da kapsula emituje "razumnu" količinu radijacije.

"Naša briga je da će je neko pokupiti, ne znajući šta je", rekao je on i dodao da je moguće da će je neko zadržati ili pokloniti nekome, ako mu se predmet učini interesantnim.

Pretražene su lokacije na kojima je transport počeo i završio se i u toku su napori da se utvrdi tačna ruta, kao i zaustavljanja između dve tačke, kako bi se suzilo polje pretrage.

Vlasti su zamolile sve koji vide kapsulu da pozovu Odeljenje za požare i hitne službe i da potraže hitnu medicinsku pomoć ukoliko sumnjaju da su došli u kontakt sa njom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu