Vučević: Vojnu obuku trebaju proći svi građani do 30 godina, ali i stariji VIDEO

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da smatra da bi vojnu obuku trebalo da prođu svi punoletni građani do 30 godina.

Izvor: B92
Podeli

Vučević smatra da i obuku trebaju da prođu i stariji koji su "ušli u četvrtu deceniju" za koje bi vojni rok trajao tri nedelje. Ministar je najavio i javnu raspravu o ponovnom uvođenju i obaveznog služenja vojske. Kako bi izgledala i šta bi sve sadržala novouvedena vojna obaveza.

Prema rečima Ministra vraćanje vojnog roka prvenstveno ima za cilj obučavanje narednih generacija za postupanje u kriznim situacijama, kao što su npr poplave ili požari. Kako bi obuka izgledala pitanje je za Generalštab, koji treba da napravi model služenja koji će ponuditi vladi.

Generalštab treba da da odgovor na na više složenih pitanja. Kako će izgledati služenje sa oružjem kako će izgledati služenje bez oružja, tako da naš ustav poznaje prigovor savesti

Koliki bi kontigent vojnika bio, da li bi se pozivali jednom ili više puta godošnjike, Gde bi se vršila obuka, koliko bi trajala... pitanje materjalinih i finasijskih resursa.

Čitav sklop pitanja na koja Generalštab treba da odgovor kroz model koji će ponuditi i to niko izvan generalštaba vam ne može reći kako bi trebalo da izgleda.

Prema istraživanjima, preko 74 procenata građana je bilo za služenje vojnog roka, kako dobrovoljnog tako i vraćanja obaveznog. Procenat je sličan i među mladima

Postoji Veliki broj mladih koji su zainteresovani da služe vojni rok, naravno imaćete i one koji će gledati da ga izbegnu na sve mogiće načine, ali verujem da je većina za

Stariji od 30 godina, po zakonu o radnoj materjalnoj i vojnoj obavezi, bi svakako morali da prođu neki vrstu vojne obuke.

Imamo paradoks s obzirom da taj zakon podrazumeva tri segmenta. Uvođenje u evidenciju, služenje roka i služenje u rezervnom sastavu. Suspendovanje vojnog roka je suspendovalo samo služenje. I dalje se mladi uvode u evidencije, to su one plave koverte, i služenje u rezervom sastavu ostalo je na snazi.

Pitanje onda, kako služiti u rezervnom sastavu bez ikakve obuke? I ne treba smetnuti sa uma da vojska nije tu da bi prvenstveno ratovala, već pomogla svojoj zemlji i građanima u kriznim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu