Još pamte Staljingrad; Milanovićevo "njet" Evropskoj uniji

Hrvatski predsednik Zoran Milanović zvanično je odbio da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

On je obrazložio da to nije u skladu sa Ustavom i da ne postoji međunarodni ugovor koji bi u ovom slučaju trebalo da ispoštuje.

Poručio je i da ministar odbrane nije osoba koja predsedniku upućuje takav zahtev.

"Nisu stečeni uslovi za razmatranje dopisa ministra obrane kojim se traži prethodna saglasnost Predsednika Republike za učešće pripadnika OSRH u misiji EUMAM", saopšteno je Milanovićevog kabineta.

Reč je o zahtevu za saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji Evropske unije prema kojoj su pripadnici hrvatskih oružanih snaga trebalo da pruže pomoć u obuci ukrajinskih vojnika, a što je u poslednje vreme podiglo buru u javnosti, uz niz sukoba i prepucavanja na relaciji vlada, sabor, Pantovčak.

Iz Kabineta su potvrdili da je Milanović primiio dopis ministra odbrane Marija Banožića kojim se traži njegova prethodna saglasnost na "Nacrt predloga odluke Hrvatskog sabora o učešću pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misiji Evropske unije za vojnu pomoć za podršku Ukrajini" (EU Military Ašistance Mišion - Ukraine - EUMAM),

Milanović je navode, odbio da da svoju saglasnost uz opširno pojašnjenje u nizu tačaka, među kojima je i ona da ministar Banožić nije ni ovlašćen da traži njegovu saglasnost.

"S obzirom na opravdano veliki interes hrvatske javnosti za najavljeno učešće pripadnika OSRH u misiji EU za vojnu pomoć Ukrajini, te istovremeno nejasne i neobrazložene okolnosti učešća pripadnika OSRH u spomenutoj misiji, Kabinet Predsednika Republike obaveštava javnost da je navedeni ministrov dopis nepodoban za postupanje Predsednika Republike", navodi se u saopštenju u kojem se nabraja niz, kako se navodi, formalnih i materijalnih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu