Putin izdao novo naređenje

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

U ukazu se Vladi Rusije nalaže da:

a) obezbedi usvajanje federalnog vlasništva nad objektima korišćenja atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane i druge imovine neophodne za sprovođenje njene delatnosti;

b) preduzme mere u cilju stvaranja saveznog državnog unitarnog preduzeća "Zaporoška nuklearna elektrana“ u cilju osiguravanja bezbednosti objekata upotrebe atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane.

Putin je takođe potpisao ukaz o objavljivanju teksta Ustava zemlje sa izmenama nakon prisajedinjenja Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

Dokument je u sredu objavljen na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.

Ukazi stupaju na snagu danom potpisivanja, 5. oktobra.

Ruski predsednik se 30. septembra obratio građanima nakon referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa šefovima obih oblasti potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je u sredu potpisao savezne zakone o ratifikaciji prijema ovih regiona u sastav Rusije, kao i savezne ustavne zakone o ulasku ovih regiona u sastav Ruske Federacije.

Elektranu od marta čuva ruska vojska.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator. Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu