Poznat ishod rata – postoji samo jedno pitanje, sve drugo je jasno? Maskove četiri tačke

Američki biznismen Ilon Mask predložio je svoje viđene rešavanja sukoba u Ukrajini.

Izvor: B92, Sputnjik

Ponedeljak, 03.10.2022.

20:00

Poznat ishod rata – postoji samo jedno pitanje, sve drugo je jasno? Maskove četiri tačke
Foto: Profimedia

On je svoje viđenje izneo uz očuvanje Krima u sastavu Rusije i ponovljene referendume pod nadzorom UN u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

"Ovo će najverovatnije na kraju biti ishod – samo je pitanje koliko će još ljudi poginuti pre toga", napisao je Mask na svom Tviteru.

Mask je naveo četiri tačke "ukrajinsko-ruskog mira" i pozvao korisnike da izraze svoj stav prema nacrtu. Sa biznismenom se do sada slaže 58,7 odsto učesnika ankete, dok je protiv – 41,3 odsto.

Prema njegovom planu, trebalo bi da se održi "ponovno glasanje u aneksiranim regionima pod nadzorom UN", Krim ostaje "formalno deo Rusije, kakav je bio od 1783. godine (pre Hruščovljeve greške)", davanje garancija za vodosnabdevanje Krima i neutralan status Ukrajine.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Prema rezultatima obrade 100 odsto glasačkih listića u DNR, 99,23 odsto izašlih glasalo je za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji, u LNR – 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti – 87,05 odsto, u Zaporoškoj oblasti – 93,11 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali su sporazume o pristupanju ovih regiona Rusiji. Ceremonija je održana u moskovskom Kremlju.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: