Amerika traži objašnjenje od Srbije: "Želimo da čujemo"

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da niko u ovom trenutku ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Istakao je da SAD ne znaju šta tačno podrazumeva sporazum koji je Srbija potpisala u Njujorku sa tom zemljom te da očekuju da će u narednom periodu dobiti pojašnjenje o potpisanom dokumentu.

"Svakako bismo želeli da čujemo pojašnjenje šta je taj dokument. Tokom ove sednice u UN SAD su imale dobre razgovore sa Srbijom, tako da smo tek nakon toga čuli za taj dokument i očekujemo objašnjenje o njemu", kazao je Hil.

On ističe da niko ne bi trebalo u ovom trenutku da potpisuje ništa sa Rusijom i navodi da to trenutno čine samo, kako kaže, jadni regruti koji to moraju.

Navodeći da Rusija vodi rat protiv svog suseda, Hil kaže da je za ljude u SAD teško da razumeju potpisivanje takvog dokumenta.

"Nadamo se da ćemo čuti objašnjenje za potpisivanje tog dokumenta", kaže Hil i dodaje da SAD smatraju da bi Srbija trebalo da posmatra širu sliku i naglašava da Amerika podržava Srbiju na diversifikaciji izvora energije kako bi smanjila svoju zavisnost od Rusije koja se velikim delom zasniva na ucenama i podsticajnim merama pritiska.

SAD takođe žele da čuju šta Srbija želi da učini ubuduće i kakve odnose sa kim da gradi, kao i sa zemljom koja, kako kaže, brutalno napala svog suseda i služi se i pretnjama da će koristiti nuklearno oružje.

"Želimo da čujemo i shvatimo na čemu se temelje odnosi i saradnja Srbije i Rusije", kazao je Hil.

Na pitanje da prokomentariše to što je tokom svog boravka u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić "išao na boršč", rusko tradicionalno jelo, Hil je odgovorio da kada je u Njujorku obično ide na italijansku ili kinesku hranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu