Vučić: "Šta to nas briga"

Predsednik Srbije prisustvovao je prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe jedinica Vojske Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2022.

11:15

Vučić:
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Vučić se osvrnuo na saopštenje Evropskog servisa za spoljnu akciju, koji je izrazio zabrinutost zbog "porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine" i rekao da nema nikakav komentar. "Tako je najbolje", konstatovao je Vučić.

"Idemo u Brisel da bismo pokušali da očuvamo mir, to je naš jedini cilj. Samo želimo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila, međunarodno pravnih normi, važeće sporazume i rezolucija,od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma, koji moraju da budu poštovani", rekao je Vučić.

"A što se tiče Kurtijevih razloga, pokušao sam milion puta da uđem u tu glavu, ali to može samo sa racionalnim ljudima", kaže Vučić.

Najavio je susret sa Stoltenbergom i Eskobarom uoči sastanka u Briselu, a u Briselu, kako kaže, očekuje razgovor o ZSO, ali ne da nam govore da ona treba da bude u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

"Koliko vidim, njih ne interesuje puno ustav Srbije, zašto bi nas interesovao njihov tzv. ustav. Kada je reč o tablicama, tu je čista situacija. Tu mogu da ih sprovedu na silu, ali ne očekujte da će Srbija da vam pomaže u pravnom regulisanju problema, kao i na to da možete da sprovedete pogrom nad srpskim narodom. Ukopavaju cisterne, igraju se kao mala deca, a o državi ne znaju ništa. Razgovaraćemo o svemu, pokrenućemo sva pitanja, a da li će imati nekog smisla ili ne, u šta sam sigurniji, to ćemo da vidimo za dva dana", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Beograd staviti na dnevni red temu tablica, jer se bliži 1. septembar do kada je Priština odložila odluku o reciprocitetu, Vučić je rekao da mi nemamo problem sa temama. "Želimo i o ZSO da pričamo, ali ne tako što će Priština da kaže da možemo da kupujemo samolepljive sličice, da lepimo u album, da kupujemo žvake i da nam neko govori da ZSO mora da bude u skladu sa tzv. kosovskim ustavom, jer je to besmisleo, onda nam i ne treba, i svaki gradjanin može takvu zajednicu na dnevnom nivou da osniva", rekao je Vučić.

Podrazumevalo se, Briselskim sporazumom, da ovlašćenja ZSO budu mnogo šira i veća.

On je dodao da jedino takve odluke o registarskim tablicama mogu da sprovedu na silu, i dodao da nikome ne pada na pamet da može da sprovede nekakav pogrom u južnoj srpskoj pokrajini.

Podsetimo, Iz Evropskog servisa za spoljnu akciju (EEAS) navode da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU i naglašavaju da EU očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarati o ovim "izazovnim temama" na sledećem dijalogu na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.

Na pitanje da uporedi snagu Vojske Srbije sa snagom oružanih snaga Kosova, Vučić kaže da nikada nikoga ne potcenjuje, ali da prosto nisu za poređenje.
Pročitajte još:

O protestu protiv prajda

Na pitanje o blokadi puteva, predsednik kaže da na osnovu ovog pitanja hoće da pokaže kako stvari idu u Srbiji:

"Ispunićemo ono što može i što je realno, a ono što nije, nećemo. Da li će neko da blokira puteve i da li to uvek rade samo seljaci, to je drugo pitanje. Mi da plaćamo tu cenu i da učestvujemo u trgovačkoj marži – to nije moguće. Možemo da molimo trgovce, ali da od njih uzmemo reket pa da plaćamo drugom, to nećemo. Uradite šta hoćete. I vidite kako, čim neko protestuje, svi su na njihovoj strani", rekao je Vučić.

Skup sinoć je, kako kaže, organizovao čovek koji je osuđen za porodično nasilje.

"Šta hoćete od nas? Da nemamo struju i da je gasimo na svakih šest sati, rekli biste: Hajde da skidamo ovu đubrad. Ako imamo paradu, kažu da sam peder i gej frendli, ako nemamo paradu, kažu da nemamo slobodu. Hoćete da vam ulje bude skuplje za 20–30 dinara? Može, ali nemojte da me pitate za pare. Recite mi šta hoćete i u čemu je naša krivica. Ljudi moraju da razumeju da živimo u tržišnoj privredi, a ne u komunizmu", rekao je on.

Vlada Srbije biće formirana pre jeseni, a tenzija nema, kaže predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: