"Rusija dovodi u pitanje nuklearno razoružanje; ulog je veliki"

Bezobzirna retorika Rusije o nuklearnom naoružanju dovodi u pitanje sve napore uložene za 50 godina u uklanjanje atomskog oružja.

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2022.

15:17

EPA-EFE/SEDAT SUNA

To je u Ujedinjenim nacijama izjavila nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Berbokova je u ponedeljak osudila pretnje Rusije i istakla da se Nemačka zalaže za nuklearno razoružanje. Članice UN na konferenciji u Njujorku preispituju Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja iz 1970. Reč je o redovnoj debati koja se održava na svakih pet godina.

Agresijom na Ukrajinu, istakla je Berbokova, Rusija je napala zemlju bez atomskog naoružanja i time "grubo prekršila" garancije od ranije.

Uprkos ozbiljnoj bezbednosnoj situaciji, nemačka ministarka se zalaže za konkretne korake za razoružavanje.

"Ovde sam da branim na pravilima zasnovan međunarodni poredak," rekla je Berbokova.

"Za nas i za buduće generacije ulog je veliki," dodala je ističući da je za nju cilj konferencije UN da se ponovo potvrdi posvećenost principima Ugovora o neširenju atomskog oružja.

Ugovor, koji je potpisala 191 država, već više od 50 godina predstavlja temelj za kontrolu sada još preostalih oko 13.000 komada atomskog oružja u svetu. Prema tom ugovoru, tu vrstu oružja mogu da imaju samo SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.

Preostale četiri zemlje za koje se veruje da imaju atomsko oružje – Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja - ugovor ili nisu uopšte potpisale, ili su u međuvremenu iz njega istupile. Cilj ugovora je da spreči širenje atomskog naoružanja, da podstakne razoružanje i miroljubivo korišćenje nuklearne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: