Nemačka obećala dugotrajnu prisutnost svoje vojske u Slovačkoj

Berlin je posvećen dugoročnom raspoređivanju trupa i protivvazdušnih raketnih sistema Patriot u Slovačkoj radi zaštite od ruskih pretnji.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2022.

23:40

Nemačka obećala dugotrajnu prisutnost svoje vojske u Slovačkoj
Ilustracija: Shutterstock/esfera

To je izjavila nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Patriotsi će ostati onoliko koliko su vam potrebni", rekla je ona u utorak posle razgovora sa svojim kolegom Ivanom Korčokom u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi.

"Ovo nije samo prolazna stvar, već solidarnost na delu. Zajedno smo po ovom bezbednosnom pitanju". Patriotski odbrambeni sistemi i oko 300 vojnika Bundesvera bili su stacionirani u Slovačkoj nakon što je počeo rat u Ukrajini. Pored toga, u aprilu je Bundesver poslao dodatnih 300 vojnika u jedinicu multinacionalne operativne grupe u zemlji koja se graniči sa Ukrajinom. Berbok je rekao da je tamo trenutno stacionirano 640 vojnika. Istočni saveznici NATO-a posebno su osetljivi na ruske pretnje. Slovačka konkretno nema granicu sa Rusijom, ali ima granicu sa Ukrajinom koja je duga više od 100 kilometara. Berbok i Korčok su takođe rekli da će ministarstva odbrane obe zemlje pregovarati o daljim isporukama oružja Ukrajini, ali nisu otkrili detalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: