Ceo svet tuguje za Šinzom: Izgubili smo prijatelja i saveznika

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, u pisanom saopštenju, naveo je da je zgrožen tragičnim vestima o smrti bivšeg japanskog premijera Šinso Abea.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2022.

13:16

Ceo svet tuguje za Šinzom: Izgubili smo prijatelja i saveznika
Tanjug/AP Photo/Itsuo Inouye

”Evropska unija danas gubi prijatelja koji je pomogao produbljivanju i jačanju bilateralnih odnosa u svim oblastima. Kao premijer sa najdužim stažom u Japanu, šinzo Abe će ostati upamćen kao nepokolebljivi saveznik u potrazi za mirom, demokratijom i vladavinom zakona - u Evropi, Indo-Pacifiku i svetu”, poručio je Borelj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je preko Tvitera reči saučešća porodici i prijateljhima preminulog bivšeg japanskog premijera kako i celom narodu Japana. ”Napustila nas je divna osoba, veliki demokrata i borac za multilateralni poredak u svetu”, napisala je Lajen.

Ona je ocenila da je ”brutalno i kukavičko” ubistvo Abea ”šokiralo ceo svet”.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je Japanu da ”je Evropa u žalosti sa njima”.

”NIkada neću razumeti brutalno ubistvo ovog velikog čoveka”, naveo je Mišel na Tviteru.

Evropski komesar za proširenje Oliver Vraheji takodje je izrazio reči saučešća porodici i narodu Japana , a a bivišeg premijera Japana okarakterisao kao jednog od najvećih državanika.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je danas ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea šokantim i duboko uznemirujućim, opisujući ga kao lidera velike vizije.

Blinken je to rekao na početku trilateralnog sastanka sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Grupe 20 na Baliju, preneo je Rojters.

Abe je preminuo danas nakon što je na njega pucano na predizbornom skupu u gradu Nara dok je držao govor. Na Abea su ispaljena dva metka, a drugi hitac ga je pogodio u ledja, nakon čega se srušio na tlo. Prebačen je u bolnicu, u kojoj je kasnije preminuo. Lideri azijsko-pacifičkih zemalja šokirani su i ogorčeni zbog ubistva bivšeg japanskog premijera Šinzoa Abea, koji je preminuo danas nakon što je na njega pucano dok je držao govor tokom predizbornog skupa u gradu Nara.

"Šokiran sam i neopisivo tužan zbog tragične smrti jednog od mojih najdražih prijatelja Šinzoa Abea", naveo je indijski premijer Narendra Modi na Tviteru.

On je Abea opisao kao izuzetnog svetskog državnika i izvanrednog lidera i istakao da je bivši premijer Japana posvetio život tome da učini svoju zemlju i svet boljim mestom, prenosi japanski Kjodo.

Australijski premijer Entoni Albaniz naveo je u saopštenju da je vest o smrti bivšeg lidera Japana katastrofalna i nazvao Abea "divom na svetskoj sceni".

On je, u ime australijske vlade i naroda, uputio saučešće porodici, prijateljima i narodu Japana. Premijer Tajlanda Prajut Čan-Oča izrazio je žaljenje zbog ubistva Abea, za kojeg je rekao da je bio "ključni pokretač bilateralnih odnosa izmedju Tajlanda i Japana", naveo je portparol vlade Tajlanda.

"U ime vlade Tajlanda i naroda Tajlanda, želim da uputim najdublje saučešće porodici, vladi i narodu Japana zbog ovog gubitika", citorao je portparol vlade reči premijera Tajlanda.

Oglasila se i tajvanska predsednica Caj Ingven, koja je rekla je da je svet izgubio važnog lidera, a da je Tajvan izgubio prijatelja, dodaje Rojter

"Ne samo da je medjunarodna zajednica izgubila važnog lidera, već je Tajvan izbubio važnog i bliskog prijatelja. Tajvan i Japan su dve demokratske zemlje sa vladavinom prava, i naša vlada oštro osuđuje nasilne i nezakonite postupke", poručila Caj u saopštenju, koji je objavio njen kabinet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: