"Milanovićevo bavljenje BiH poprimilo je patološke oblike"

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović pohvalio poruke podrške BiH sa Samita NATO i istovremeno kritikovao hrvatskog predsednika Zorana Milanovića.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Prema njegovim rečima, Milanovićevo bavljenje BiH poprimilo je, kako navodi, "patološke oblike".

To, prema rečima Džaferovića, pokazuje njegovo priznanje da je na zasedanju u Madridu sve vreme posvetio BiH. NATO je, kaže Džaferović, jasno pokazao svest da je BiH izložena rizicima, kao i da se obavezao na podršku BiH na jačanju otpornosti, integriteta i političke nezavisnosti.

"Očekujemo razvijanje saradnje obrambenih struktura BiH s NATO savezom i nastavak našeg NATO puta", kazao je Džaferović, prenela je Fena. Džaferović je dodao da je dobro što je NATO iskazao podršku BiH, uz druge ugrožene države poput Gruzije i Moldavije, nakon agresije na Ukrajinu, jer to pokazuje da je neuspešno završio pokušaj vlasti u Republici Srpskoj da uvere relevantne aktere da stanje u BiH nije narušeno onim što se zbiva u Ukrajini.

"Rat u Ukrajini treba da bude lekcija šta se može dogoditi u BiH, ako se bude tolerisalo širenje malignog ruskog uticaja i ako susedne države pomisle da mogu da prisvajaju sebi pravo na BiH", naveo je bošnjački član Predsedništva.

Komentirajući izlaganje predsednika Zorana Milanovića o BiH, Džaferović je kazao da se radi o, kako je naveo, "nekoj vrsti opsesije" i da je ocena hrvatskog predsednika da su unutrašnje BiH "pitanje ponosa i kredibiliteta Hrvatske" otkriva "izopačeno gledanje".

"Evidentno je da je Milanović parodija diktatora, koji gleda na BiH kao na nekakvu svoju Sudetsku oblast, banovinu ili Donbas nesvestan da je prošlo vreme kada se o zakonima u BiH odlučivalo u Zagrebu. To je pokazao i fijasko njegove inicijative kojom je pristup Finske NATO-u pokušao povezati sa Izbornim zakonom u BiH", kazao je Džaferović.

Ocenio je da Milanović svesno iskrivljava realnost, navodeći primer glasanja za nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao model za Izborni zakon u BiH.

"Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina, već konstitutivan narod, koji ima daleko veći uticaj na donošenje odluka institucija vlasti, nego bilo koja nacionalna manjina u Hrvatskoj. Tako da se radi o besmislenoj analogiji", tvrdi Džaferović.

Sarkastičnom je nazvao Milanovićevu tvrdnju da je BiH bezbednosni problem, dok istovremeno sam Milanović, kaže, pruža otvorenu podršku generatoru sigurnosnog problema i produženoj ruci ruske politike na Balkanu - srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu