Ponedeljak, 13.06.2022.

18:06

Kijev od Šolca očekuje – tenkove odmah

Nemački kancelar Olaf Šolc bi ovog meseca, prema navodima medija, trebalo da poseti Kijev.

Izvor: DPA

Kijev od Šolca očekuje – tenkove odmah
Foto: Profimedia

Ukrajinski ambasador u Berlinu, Andrij Melnik, kaže da od njega tada očekuje obećanje da će Nemačka isporučiti teško naoružanje.

"Bez nemačkog teškog naoružanja, nažalost, nećemo uspeti da nadvladamo zastrašujuću vojnu nadmoć Rusije i spasimo živote vojnika i civila," rekao je Melnik za agenciju dpa.

"Ukrajinci očekuju da Šolc u Kijevu predstavi novi paket pomoći u naoružanju, koji apsolutno treba da uključuje borbene tenkove Leopard-1 za isporuku odmah, kao i oklopne transportere Marder."

Nemački mediji navode da Šolc za kraj juna planira zajedničku posetu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i italijanskim premijerom Marijom Dragijem.

Izveštaji o poseti za sada nemaju zvaničnu potvrdu.

Melnik je tempo kojim Nemačka pristupa naoružavanju Ukrajine opisao kao razočaravajuć. Od 3. maja, rekao je, stiglo je šest miliona komada municije, ali ne i oružje.

"Stoga se nadamo da će vladajuća koalicija semafor konačno ubrzati, da Ukrajina izađe na kraj sa ruskom ofanzivom u Donbasu," rekao je.

Najnovije vesti iz Ukrajine pratite uživo u Live blogu B92.net

Šolcova vlada je neposredno po ruskom napadu na Ukrajinu 24. februara odlučila da Ukrajini šalje naoružanje, okončavši decenijski stav da ne naoružava strane u nekom sukobu.

Od tada, Berlin je poslao protivtenkovske i protivavionske rakete, ručne bombe i više od 20 miliona komada municije. Obećano teško naoružanje, poput haubica i protivavionskih tenkova, Nemačka još nije isporučila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: