Najveći upad do sada; Podignuta avijacija

Kina je ušla u zonu vazdušne odbrane Tajvana sa 30 aviona, među kojima 20 lovaca, javile su vlasti Tajvana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ AP Photo/Aaron Favila
Tanjug/ AP Photo/Aaron Favila

Kina: "Tajvan će se vratiti u zagrljaj domovine"

To je najveći upad od 23. januara kada je 39 aviona ušlo u takozvanu "zonu identifikacije vazdušne odbrane (ADIZ) tog ostrva.

Tajvansko ministarstvo odbrane objavilo je sinoć da su zbog upada kineskih aviona podigli svoju avijaciju i aktivirali sistem raketa za protivvazdušnu odbranu da nadziru kineske aktivnosti.

Peking je poslednjih godina počeo upade u tajvansku zonu vazdušne odbrane da pokaže nezadovoljstvo prema Tajpeju i njegovoj politici jačanja samostalnosti i da zadrži pritisak na njegovu zastarelu avijaciju.

Tajvan živi pod stalnom pretnjom invazije Kine. Peking smatra tu teritoriju svojom i obećao je da će je vratiti, ukoliko je potrebno i silom. SAD su optužile Kinu prošle nedelje da podižu tenzije oko Tajvana i državni sekretar SAD Entoni Blinken je konkretno pomenuo vazdušne upade koji su, prema njemu, primer "sve provokativnije retorike i aktivnosti" Kine.

Nekoliko dana ranije američki predsednik Džozef Bajden dao je uveravanja da je Vašington spreman vojno da brani Tajvan u slučaju napada od Kine.

Međutim, Bela kuća je kasnije naglasila da njena politika "strateškog ambigviteta" prema Tajvanu ostaje nepromenjena. Tajvanska zona Adiz je mnogo šira od njenog vazdušnog prostora i na nekim mestima se preklapa sa istom tom zonom Kine.

Tajvan je prošle godine zabeležio rekordnih 969 kinesih vazdušnih vojnih upada, duplo više od 380 zabeleženih 2020. godine.

Samo u jednom danu 4. oktobra 2021. u tajvansku vazdušnu zonu upalo je 56 letelica, a 196 u celom mesecu oktobru koji počinje kineskim nacionalnim praznikom. Tajvan je od početka godine zabeležio 465 upada u tu vazdušnu zonu, što je gotovo 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu