Nemačka se snašla - šalje oružje preko Slovenije

Slovenački tenkovi će, posle složenog diplomatskog manevra Berlina, završiti u Ukrajini.

Izvor: RTS, Jutarnji list

Četvrtak, 21.04.2022.

21:00

Nemačka se snašla - šalje oružje preko Slovenije
Foto: EPA-EFE, MAXIM SHIPENKOV

Dok će Ljubljana, zauzvrat, dobiti oklopna vozila nemačke proizvodnje, javljaju mediji u Sloveniji i Nemačkoj.

Ukrajini dajemo jugoslovenske tenkove, Nemačka zauzvrat šalje svoja, novija oklopna i borbena vozila. Čini se kako je to osnova dogovora između Nemačke i Slovenije, javlja nemačka agencija DPA.

Ne navodeći o kojoj je količini vozila reč, portal 24ur javlja kako je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht potvrdila da je došlo do sporazuma.

Slovenija se pritom obvezala da pošalje tenkove T-72, koji su sovetske proizvodnje,ali oni s njima ne raspolažu, javlja agencija, već imaju prilagođenu verziju M-84 koji su jugoslovenske izrade.

Slovenci su pristali da pošalju svoje teško naoružanje, ali traže nova vozila uključujući tenkove "leopard 2" i oklopna vozila "puma i bokser"

Bokser je nemačko-holansko višenamensko borbeno oklopno vozilo osmišljeno za obavljanje velikog broja vojnih zadataka. Tenk "Leopard 2" prodat je u brojne, većinom evropske zemlje, što i potvrđuje koliko je kvalitetan: Austrija, Holandija, Švedska, Švajcarska, Španija, Turska, Singapur, Čile, Kanada, Danska, Poljska, Finska, Norveška i Grčka poseduju neke od Leoparda 2.

Izvori DPA kažu kako je Nemačka Sloveniji ponudila oklopna vozila Marder, no Slovenija je insistirala na modernijem oružju poput Puma koje su još u fazi razvoja. Slovenačko ministarstvo obrane nije htelo da komentariše dogovor, javlja 24ur.

Odluka je doneta posle pregovora sličnim onim kojima su poljski "migovi-29" stavljeni na raspolaganje ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu. Naredne dve nedelje ključne za ishod rata u Ukrajini, upozorila nemačka ministarka odbrane.

Vojni stručnjaci smatraju da će naredne dve sedmice biti ključne za ishod rata u Ukrajini, što je ubrzalo diplomatske manevre Berlina, koji je, kako tvrdi ministarka odbrane Kristina Labreht, uspela da ubedi nekoliko istočnoevropskih država i Holandiju da tenkove i oklopna vozila sovjetske proizvodnje stave na raspolaganje vlastima u Kijevu.

Nemačka je sa "istočnoevropskim partnerima postogla sporazum", prema kojem će Ukrajini u nekoliko narednih dana biti isporučeno teško naoružanje, uključujući tenkove i oklopna vozila, rekla je ministarka Lambreht televiziji NTV.

Suštinski, Slovenija i još nekoliko država isporučiće narednih dana Ukrajini tenkove T-72 i oklopna vozila, koja će, kasnije, biti zamenjena modelima iz arsenala Bundesvera.

Slovenački mediji naveli su i da Slovenija i ne raspolaže tenkovima T-72, već kasnijom varijantom T-84, jugoslovenske proizvodnje. Navodno, slovenačke oružane snage u naoružanju imaju četrdesetak ovih tenkova.

"Naredne dve sedmice ključne"

EPA/EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO
"Vojni stručnjaci se slažu da će naredne dve sedmice biti odlučujuće u borbi Ukrajine protiv Rusije", rekla je nemačka ministarka, čime je, suštinski, određen i vremenski okvir u kojem će teško naoružanje biti isporučeno vlastima u Kijevu.

Prema sporazumu, Slovenija će u Ukrajinu poslati sovjetske tenkove T-72, dok će, zauzvrat dobiti borbena vozila "marder" i oklopne transportere "fuks", navode mediji u Nemačkoj.

Slovenački izvori, pak, navode da su vlasti u Ljubljani tražili da u zamenu za tenkove proizvedene u bivšoj Jugoslab+viji dobiju modernija oklopna vozila, uključujući tenkove "leopard 2", te oklopna vozila "bokser" i "puma".

"Razgovarali su o različitim mogućnostima zajedničke pomoći Nemačke i Slovenije Ukrajini", javlja dnevnik Delo posle razgovora Kristine Lambreht i ministra odbrane Mateja Tonina.

Osim Slovenije, konvoju oklopnih vozila na putu ka Ukrajini pridružiće se i samohodne haubice nemačke proizvodnje, koje se nalaze u arsenalu holandske vojske.

Ubrzani pregovori sa Ljubljanom, kako se čini, proizvod su oštrih kritika kojima je poslednjih sedmica bila izložena vlada u Berlinu, čiji su čelnici uporno odbijali da pošalju tenkove u Ukrajinu, tvrdeći da postojeći arsenal teško da zadovoljava i potrebe Nemačke.

Isporuka tenkova Ukrajini se, suštinski, naslanja na diplomatsku matricu prema kojoj su poljski "migovi-29" i delovi za te letelice u proteklih nekoliko dana završili u arsenalu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Borbeni avioni "mig-29" i rezervni delovi za ove letelice stigli su u Ukrajinu, potvrdio je u sredu portparol Pentagona Džon Kirbi, okončavajući nekoliko nedelja duge spekulacije o mogućem naoružavanju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

"Ukrajinske oružane snage dobile su dodatne avione i rezervne delove, kako bi oštećeni avioni mogli da se vrate u akciju", rekao je Kirbi, ne navodeći, međutim, iz kojih su zemalja "migovi" stigli u Ukrajinu.

Portparol Pentagona je, istovremeno, rekao da avioni "nisu američki", ali da su SAD organizovale dopremanje rezervnih delova, ali "ne i celih letelica".

Ukrajinske oružane snage su, međutim, ubrzo demantovale da su "dobile nove avione", navodeći da su u saradnji sa američkom vladom dostavljeni delovi za letelice, koji će "omogućiti da se u službu uvede više opreme".

Kirbijeva izjava usledila je nekoliko dana pošto je Vašington najavio da će u Ukrajinu uputiti nekoliko helikoptera "mi-17" proizvedenih u Rusiji, koji su, prethodno, bili namenjeni avganistanskim snagama bezbednosti.

Iako za sada nije poznato odakle su Ukrajincima stigli "migovi", sve oči su uprte u Poljsku i Slovačku, pre svega jer su ove dve države i ranije iskazivale spremnost da se odreknu sovjetskih letelica u zamenu za bržu isporuku novih američkih borbenih aviona, F-35 za Poljsku i F-16 za Slovačku.

Izjava portparola Pentagona usledila je pošto su se na društvenim mrežama pojavili snimci "migova-29" ofarbanih u boje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva natovarenih na kamione "negde na prilazima Ukrajini".

Poljska je početkom marta ponudila Vašingtonu da u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj "odmah i besplatno" uputi sve raspoložive "migove 29", ali je taj potez iznenadio zvaničnike SAD, koji su ubrzo odbacili ideju Varšave kao "neizvodivu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: