Zelenski: "Novi udari u Donbasu; mi se pripremamo"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je večeras da se Ukrajina sprema za nove udare u Donbasu.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2022.

23:00

Zelenski:
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

"Ne verujemo nikome – ni u kakve lepe verbalne konstrukcije. Na ratištu je realna situacija. A sada - ovo je glavna stvar. Nećemo dati ništa. I borićemo se za svaki metar naše zemlje", rekao je Zelenski.

"Dolazi do gomilanja ruskih trupa za nove udare u Donbasu. I mi se za ovo pripremamo", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski je u video obraćanju istakao i da povlačenje ruskih trupa iz Kijeva i Černigova koje su najavili Rusi nije povlačenje, već posledica proterivanja.

"Danas je bio veoma aktivan diplomatski dan. Tri stabilna prioriteta: oružje za Ukrajinu, nove sankcije Rusiji, finansijska podrška našoj državi", dodao je on.

"Tokom jednosatnog razgovora sa američkim predsednikom Bajdenom, istakao je da je ovo prekretnica. Ako se zaista zajedno borimo za slobodu i zaštitu demokratija, onda imamo pravo da tražimo pomoć u ovom ključnom trenutku. Tenkovi, avioni, artiljerijski sistemi. Sloboda mora biti naoružana ništa gore od tiranije", kazao je Zelenski u sredu uveče.

Podsetio je da je Norveška snažno podržala Ukrajinu i pozvao je na još veću pomoć – oružje i sankcije Rusiji.

"Razgovarao sam danas sa predsednikom Egipta i prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Potpisao sam ukaz o opozivu ambasadora Ukrajine iz Maroka, ambasador Gruzije je vraćen. Ima onih koji zajedno sa svima rade na odbrani države, a ima onih koji gube vreme i rade samo da bi ostali na funkciji. Neće biti oružja, sankcija, ograničenja za ruski biznis – tražite drugi posao", rekao je Zelenski.

Rekao je i da je potpisao ukaz o dodeli državnih nagrada za 122 branioca Ukrajine, od kojih 23 posthumno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: