Stiglo američko oružje tik uz Srbiju: Došlo posebnom trakom

Prvi konvoj vojne opreme jednog američkog odreda ušao je u Rumuniju preko zapadnog graničnog prelaza Nadlak.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2022.

08:05

Stiglo američko oružje tik uz Srbiju: Došlo posebnom trakom
Foto: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Konvoj, koji se sastoji od oklopnih transportera i vojne opreme, kretao se posebnom graničnom trakom na mađarsko-rumunskoj granici.

Komandant 191. pešadijskog bataljona Arada potpukovnik Joan Sorin Semenijuk, koji je pozdravio američke kamione, rekao je da oni dolaze iz Nemačke i da idu u vojnu bazu Mihail Kogalničau u okrugu Konstanca, što je jugoistočni deo Rumunije. On je precizirao da će vojska stići u “u narednim danima na osnovu rasporeda”.

Prvi konvoj iz serije od tri, koji prevozi vojnu opremu od graničnog prelaza Nadlak do baze Mihail Kogalničau, ušao je u zemlju. Službenici su već prošli carinske formalnosti. Druga dva konvoja će proći iste formalnosti, a kada poslednji vozač stigne na granični parking, svi će imati zakonsko pravo na odmor, nakon čega će imati pokret u pratnji vojne policije”, izjavio je Semenijuk.

Svaki od tri konvoja sastoji se od 16 kamiona. Američki odred koji će biti stacioniran u Rumuniji zvaće se operativna grupa Kuguar i činiće ga uglavnom vojnici 2. eskadrile bataljona. Pentagon je prošle nedelje izvestio da će 1.000 američkih vojnika biti premešteno iz Nemačke u Rumuniju. “Kao deo naših širih napora da pokažemo svoju posvećenost saveznicima u NATO-u i da odvratimo rusku agresiju, Sjedinjene Države premeštaju u Rumuniju bataljon Strajker od približno 1.000 američkih vojnika koji su već angažovani u operacijama u Evropi”, navodi se u saopštenju americkog ministarstva odbrane.

SAD trenutno imaju oko 900 vojnika u Rumuniji, koja je članica NATO od 2004. godine i domaćin sistema odbrane od balističkih projektila. Francuska je, takođe, najavila da planira da pošalje trupe u Rumuniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: