Nemačka zapretila: "Vladimir Putin na meti"

Kristin Lambreht pozvala je danas na uvođenje jačih sankcija Rusiji koja je rasporedila desetine hiljada vojnika blizu svoje granice sa Ukrajinom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Shutterstok/canadastock
Foto: Shutterstok/canadastock

Novimenovana nemačka ministarka odbrane kazala je to pred odlazak u posetu Litvaniji.

Lambreht koja je došla u Litvaniju u svoju prvu inostranu posetu, obići će vojne jedinice u toj zemlji članici NATO, zabrinutoj kao i stale baltičke zemlje Estonija i Letonija, za regionalnu bezbednost.

Odgovorni za bilo koju agresiju treba da snose "lične posledice" rekla je Lambreht za nemački nedeljnik Bild am Zontag (Bild am Sonntag) i dodala da Nemačka i njeni saveznici imaju "na meti" ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovo okruženje.

"Treba da iscrpimo sve mogućnosti diplomatskih i ekonomskih sankcija", dodala je ministarka, koja iz redova Socijaldemokrata, a na tu dužnost je stupila ; u decembru, kada je formirana nova vladajuća koalicija u Nemačkoj.

Rekla je da svaki dodatni korak treba da se sprovede u saglasnosti sa saveznicima.

Ministarka Lambreht će se sastati s svojim litvanskim kolegom Arvidasom Anusauskasom a razgovaraće o bezbednosnoj situaciji i bilateralnim odnosima, saopštilo je litvansko ministarstvo odbrane.

Oko 550 nemačkih vojnika raspoređeno je u vojnoj bazi Rukla u Litvaniji, a Nemačka je na čelu multinacionalnog bataljona u toj zemlji.

Slične vojne jedinice poslate su u druge baltičke zemlje i u Poljsku 2017. godine da odvrate Rusiju od moguće agresije posle njenog pripajanja Krima tri godine ranije. Zapadne zemlje optužuju Rusiju i da pomaže separatistima na istoku Ukrajine, što Moskva negira.

Rusija je nagomilala oko 100.000 vojnika kod Ukrajine i prošle nedelje iznela je predloge oko ograničavanja uloge SAD i NATO u Ukrajini i istočnoj Evropi apelujući za hitne pregovore sa Vašingtonom.

Moskva traži da NATO više ne prima nove članove i da ne otvara baze u bivšim sovjetskim republikama. Zapad je zapretio Rusiji snažnim sankcijama ako njeni vojnici uđu u Ukrajinu.

U četvrtak su NATO i EU upozorili Moskvu na "teške posledice" u slučaju vojne intervencije pošto su odbacili zahtev Rusije o zabrani mogućeg prijema Ukrajine u Alijansu.

Na samitu EU produžene su za šest meseci ekonomske sankcije uvedene Rusiji posle pripajanja Krima 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu