Korak ka kineskoj dominaciji morima

Analiza satelitskih snimaka koju je sproveo CSIS ukazuje na to da bi novi kineski nosač aviona mogao da bude porinut već u februaru sledeće godine.

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2021.

14:01

Korak ka kineskoj dominaciji morima
EPA/EFE/ BIANCA DEMARCH

Na snimcima iz 23. oktobra može se videti kako se u brodogradilištu Jiangnan u Šangaju bliži kraj gradnji nosača aviona, poznatog kao Model 003, sa novom, naprednom tehnologijom.

CSIS navodi kako izgleda da je skoro završena ugradnja spoljnih i unutarašnjih komponenti, uključujući i sistem za lansiranje aviona te da još samo nedostaju neki delovi poput radara i sistema naoružanja.

Gotov za tri do šest meseci?

"Na temelju dostupnih informacija, procenjujemo da bi Model 003 mogao da bude porinut za tri do šest meseci", smatra CSIS, a prenosi CNN.

Nakon završetka gradnje, ovo će biti treći kineski nosač aviona i drugi koji je proizveden u toj zemlji.

No, za razliku od druga dva nosača, Liaoning i Šandong, stručnjaci smatraju da Model 003 ima napredniju tehnologiju lansiranja aviona, u skladu sa sistemom koji se već koristi na američkim nosačima aviona.

Metju Funaole, viši saradnik u CSIS-u, smatra da je Model 003 biti "prvi moderni nosač aviona kineske vojske".

"Ovo je prilično značajan korak napred. Oni su se stvarno posvetili izgradnji nosača te pomeraju granice svojih mogućnosti", rekao je Funaiole.

Trka u naoružanju

Kina ima najveću pomorsku silu na svetu, s time da su nosači aviona od velike važnosti za flotu bilo koje velike sile.

Ovi masivni brodovi su u suštini mobilna vazdušna baza, koja omogućava brzo i dugoročno raspoređivanje aviona i oružja.

No, iako su dva prva kineska nosača aviona ojačala pomorsku moć te zemlje, Kina još uvek kaska za SAD-om koji ih ima 11 u svojoj floti.

Osim toga, i Liaoning i Šandong temelje se na zastareloj sovjetskoj tehnologiji za lansiranje aviona sa palube.

Izgleda da Model 003 ima isti lansirni sistem kao i SAD, rekao je Funaiole, odnosno možda i napredniji zbog korišćenja elektromagnetskih lasera.

No uprkos naprednom sistemu lansiranja, Funaiole smatra da kineski nosač aviona ipak zaostaje za onima iz SAD-a, koji imaju više lansirnih jedinica, više prostora i više liftova što omogućuje brže poletanje aviona.

Potrebna dodatna testiranja

Nakon što porinu Model 003, kineske vlasti će morati da sprovedu i testiranja na terenu i da ugrade dodatnu opremu pre nego što nosač aviona bude u potpunosti funkcionalan, odnosno pre nego službeno postane deo kineske flote.

Ministarstvo odbrane SAD-a prvo je procenilo da će Model 003 biti u potpunosti spreman do 2023., ali je sada taj datum pomeren na 2024. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: