Katolička crkva u Zrenjaninu donela "Uredbu o kovidu" – nema plata, biće i otkaza

Zrenjaninska biskupija u Vojvodini zabranila je nevakcinisanim sveštenicima dalji rad s ljudima i deljenje sakramenata.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2021.

10:50

Katolička crkva u Zrenjaninu donela
EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Odluka se, osim na sveštenike, odnosi i na đakone, pastoralne radnike i službenike biskupije koji nisu primili barem jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Svi oni imali su rok do 15. oktobra da dostave potvrdu o primanju barem jedne doze cepiva ili dokaz da su preboleli koronavirus.

U službenom glasniku ove biskupije objavljena je “Uredba od kovidu 19” koju je potpisao zrenjaninski biskup Ladislav Nemet.

On u odluci piše: “U vezi s trenutnom situacijom s kovidom i eksponencijalno rastućim brojem pacijenata, svesni misije Crkve, nakon odluke našeg Svetog oca Franje na temelju koje se od 1. oktobra u Vatikan može ući samo sa ‘zelenom kartom’, odnosno potvrdom o vakcinaciji, PCR testom ili dokazom o preboljenoj bolesti, naložili smo zabranu rada s ljudima onima koji ne budu poštovali uredbu. Osoba je dužna da napusti zgradu biskupije i radna mesta do 15. novembra, a ako to ne učini dobrovoljno, tražiću zakonsko udaljavanje iz objekata biskupije.”

Nevakcinisani sveštenici neće primiti platu

U službeno crkvenom glasilu Crkve u Zrenjaninu piše da od 1. novembra nevakcinisane osobe neće dobijati nikakvu ekonomsku podršku biskupije, a za sveštenike će ovo podrazumevati povlačenje naknada koje primaju.

Od ove uredbe izuzeće biti samo sveštenici i osoblje koje od lekara, kojeg će imenovati biskupija, dobiju potvrdu da se iz medicinskih razloga ne smeju vakcinisati protiv kovida.

Na službenoj stranici Zrenjaninske biskupije stoji da u njoj trenutno radi 19 sveštenika na župama, 5 sveštenika u privremenom radu, dva stalna đakona, jedan redovnik, jedna pastoralna saradnica te dva penzionisana sveštenika. Osim njih u crkvenim ustanovama angažovan je i određen broj laika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: