Kon: "Imaćemo za posledicu da brojimo veći broj mrtvih"

Da bi se zaustavila epidemija, dve stvari moraju da idu paralelno – s jedne strane 24 sata kovid propusnice, a sa druge ubrzana vakcinacija.

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 28.10.2021.

13:52

Kon:
Foto: TV Prva

To je izjavio danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je rekao da je činjenica da važenje kovid propusnica posle 22 sata "nije i neće moći da se pokaže dovoljnim" i istakao da bez ozbiljnih restriktivnijih mera nema naglog opadanja broja novoobolelih.

"Medicinski deo Kriznog štaba traži da kovid propusnice važe 24 sata i nema nikakve podele po tom pitanju, čitav medicinski deo to potpuno podržava", rekao je Kon za TV Tanjug.

On je rekao da pojedini nemiri i protesti, koji se održavaju zbog uvedenih kovid propusnica, "uopšte nisu bitni u ovom trenutku".

"Moramo obezbediti našim zdravstvenim radnicima da mogu da rade, a u ovakvom tempu, oni su toliko zasuti da će biti propusta i nemogućnosti zakazivanja kašnjenja nekih non-kovid stanja. Imaćemo za posledicu da brojimo veći broj umrlih", naglasio je Kon.

On je naveo da bez restriktiktivnih mera prelazak na onlajn nastavu ne bi imalo ozbiljan efekat koji se očekuje.

"Tražili smo zatvaranja na 10 dana svega osim onoga za životne protrebe, a apsolutni minimum da bi moglo da se očekuje ozbiljnije delovanje mera jeste 24 sata da se uvedu kovid propusnice. Sutra će izaći Ministarstvo prosvete sa modelima za škole za sledeću nedelju", kazao je Kon.

On kaže da je inicirao i da je razgovarao sa ministrom Lončarom i Ružićem te da je došlo do saglasnosti da bez stiktnijih mera u celoj populaciji nema efekta.

"U tom trenutku ima smisla zatvarati škole. To tek treba da se raspravi na Kriznom štabu, a sastanak očekujemo sledeće nedelje", rekao je Kon, a prenosi "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: