Skupština Srbija o Zaštitniku građana

Poslanici Skupštine Srbije započeće danas Četvrtu sednicu Drugog redovnog zasedanja.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija, EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC
Ilustracija, EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Prve dve tačke dnevnog reda su Predlog zakona o Zaštitniku građana i izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U zakonu o zaštitniku građana novina je da se on bira na mandat od osam godina bez mogućnosti ponovnog ozbora, a i dalje ga bira Skupština kojoj on podnosi izveštaj o radu.

Kandidat za ombudsmana treba da ima završen fakultet i deset godina iskustva na poslovima od važnosti za zaštitinika građana, a ne sme biti član političke stranke niti da učestvuje u političkim aktivnostima.

Zaštitnik građana nije ovlašćen da kontroliše rad Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava, piše u zakonu kao i da ostaje odredba da Zaštitnik građana ima pravo na platu u visini plate predsednika Ustavnog suda.

Detaljno su određeni i postupci zaštitnika po prijavi građana ili institucija.

Kada je reč o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, on je od svog donošenja 2004. godine do danas tri puta menjan, pa je i sada, kako piše u obrazloženju, "primena u praksi ukazala na potrebu da se Zakon inovira i razvija, budući da se pokazalo da neka pitanja nisu uređena".

Predlagač kaže da je jedna od ključnih slabosti u primeni Zakona bilo "ćutanje" organa javne vlasti, odnosno ignorisanje dobijenih zahteva za pristup informacijama, što za posledicu ima obraćanje tražilaca informacija Povereniku. Tako je Poverenik u 2019. godini rešio 5.188 žalbi, od čega je njih 4.604 ili 88,74 odsto izjavljeno upravo zbog ignorisanja zahteva tražilaca informacija ili dostavljanja negativnog odgovora.

Zato su sada predloženi mehanizmi koji će pomoći povereniku da efikasnije reaguje, piše u obrazloženju.

Sa druge strane, naveden je veliki broj izuzetaka u kojima državni organi imaju pravo da uskrate informaciju, a i Narodna banka uvedena je kao institucija protiv čijeg rešenja se ne može izjaviti žalba, kao kod Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade Republike Srbije, Vrhovnog suda Srbije, Ustavnog suda i Republičkog javnog tužioca.

Na dnevnom redu sednice biće i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Poslanici će potvrditi Ugovora o garanciji (Pametna brojila) Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i nekoliko kadrovskih rešenja koje su predložile partije za članstvo u RIK-u i u skupštinskim odborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu