Hrvatski obaveštajci: "Srpski svet destabilizuje"

Hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija (SOA) u izveštaju navodi da promovisanje "srpskog sveta" dodatno destabilizuje "osetljive odnose" u regionu.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

14:05

Hrvatski obaveštajci:
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

U izveštaju objavljenom na internet portalu SOA navodi se da "pojedini nosioci državne politike u Srbiji promovišu koncept "srpskog sveta" kao jedinstvenog srpskog političkog naroda, odnosno jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Evrope u kojoj svi Srbi treba da slede jedan politički smer, onaj službenog Beograda.

"Promovisanje ovakvih ideja s vrha vlasti u Srbiji dodatno destabilizuje osetljive medjunacionalne i medjudržavne odnose na jugoistoku Evrope, posebno prema BiH i Crnoj Gori", navodi se u Izveštaju. Kada je reč o Hrvatskoj, SOA kaže da je ona "sigurna i stabilna demokratija", ali istovremeno upozorava na rastući ekstremizam i radikalizam dodatno podstaknut pandemijom koronavirusa.

Ukazuje se i da su u hrvatskom jugoistočnom susedstvu aktivni nezapadni akteri, a reforme za dostizanje evropskih standarda, kažu, sporo napreduju. Zaključuje se da je Zapadni Balkan i dalje opterećen nedovršenim stabilizacijskim procesima i nerešenim medjudržavnim i medjunacionalnim pitanjima, uz teškoće vezane za, kako se navodi, iskazanu nameru za evropskim integracijama zbog nedovoljno sprovedenih reformi.

"Nepovoljni politički i ekonomski uslovi stvaraju podlogu za jačanje radikalnih i ekstremnih tendencija, kao i društvenih rascepa u tim krhkim društvima, dok društvene i medjunacionalne tenzije mogu dovesti do medjusobnih napetosti i incidenata, posebno u sredinama u kojima postoje nerešeni medjunacionalni odnosi", navodi se u Izveštaju.

Političke prilike u BiH i dalje obeležava unutrašnja politička nestabilnost uzrokovana prvenstveno različitim pogledima konstitutivnih naroda oko budućeg ustavnopravnog uredjenja BiH.

"Nepostizanje srpsko-albanskog dogovora oko Kosova i dalje doprinosi nestabilnosti u regionu, a posebnu neizvesnost na Zapadnom Balkanu uzrokuje društveni rascep u Crnoj Gori u kojoj značajan deo političke moći zauzimaju stranke sa anti NATO, prosrpskom i proruskom orijentacijom nasuprot tzv. suverenističke prozapadne opcije", navodi se, izmedju ostalog, u Izveštaju SOA.

Ti napadi su, tvrde, usmereni prema pažljivo odabranim ciljevima, koji su prethodno dobro proučeni, a izvršavaju ih državno sponzorisane kibernetičke APT (Advanced Persistent Threat) grupe koje su usko povezane sa sigurnosno-obaveštajnim sistemima pojedinih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: