Ursula fon der Lajen dolazi u Beograd – sastaje se sa Vučićem

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

14:36

Ursula fon der Lajen dolazi u Beograd – sastaje se sa Vučićem
EPA/ VIRGINIA MAYO / POOL

Ona će se u četvrtak sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.

U četvrtak ujutru zajedno sa predsednikom Vučićem Ursula fon der Lajen će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10.

Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanja ugovora za rehabilitaciju deonice na Auto-putu mira (Niš–Priština) koji se radi uz finansijsku podršku EU.

Pred sastanke u Beogradu Ursula fon der Lajen će u Prištini razgovarati sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, a zatim u Podgorici sa Milom Ðukanovićem i Zdravkom Krivokapićem.

"Predsednica Evropske komisije će tokom posete izraziti svoju posvećenost regionu i njegovoj evropskoj budućnosti. Sa liderima će razgovarati o političkoj i regionalnoj situaciji", najavljeno je u Komisiji.

Na pitanje da li će Ursula fon der Lajen u Beogradu, Prištini, ali i eventualno u Tirani razgovarati o rešavanju trenutne krize na KiM, u EK naglašavaju da je pozicija EU ”jasna” kada se traži "deeskalacija i nastavak dijaloga”.

U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstojeći samit EU i Zapadnog Balkana koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu počinje 28. septembra posetom Tirani i Skoplju, a nakon Beograda, obilazak regiona završava u četvrtak u BiH, gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom prisustvovati svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sastaće se i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: