Poplave u Srbiji? Sektor za vanredne situacije za B92.net: Uputili smo upozorenje

Nezapamćene poplave pogodile su pojedine delove Zapadne Evrope. Sa druge strane, RHMZ danima upozorava na jake pljuskove u Srbiji.

Izvor: B92, Dragana Plaziniæ

Petak, 16.07.2021.

19:03

Poplave u Srbiji? Sektor za vanredne situacije za B92.net: Uputili smo upozorenje
Shutterstock/ Nebojsa Markovic

Građani se pitaju - da li se obilne kiše i poplave očekuju i u našoj zemlji?

Portal B92.net razgovarao je sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, a oni su nam potvrdili da je Sektor uputio upozorenje svim svojim organizacionim jedinicama da u svojim lokalnim štabovima za vanredne situacije preduzmu mere pojačanog stepena opreznosti.

"U skladu sa upozorenjem RHMZ-a, Sektor za vanredne situacije uputio je upozorenje svim svojim organizacionim jedincama da u svojim lokalnim štabovima za vanredne situacije preduzmu mere pojačanog stepena opreznosti i spremnosti nadležnih komunalnih službi i ostalih subjekata koji su osposobljeni za reagovanje u vanrednim situacijama, a u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje sa sobom mogu doneti", kažu iz Sektora za vanredne situacije za naš portal.

Kako dalje navode, ono što se trenutno preduzima, a tiče se reagovanja, pripadnici Specijalističkih timova biće stavljeni u pripravnost, ukoliko bude takvih najava od RHMZ-a, kako bi se brzina reagovanja smanjila i adekvatno reagovalo.

Naglašavaju da građani treba da prate sva obaveštenja i savete zvaničnih institucija i nadležnih organa i lokalnih štabova za vanredne situacije.

"Sektor za vanredne situacije sačinio je Porodični priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama koji je besplatno dostupan na sajtu Sektora za vanredne situacije gde je jasno definisano i opisano ponašanje i reagovanje građana na elementarnu nepogodu, u ovom slučaju i na poplave", dodaju.

Upitani da li se poplave, nakon što su pogodilo Evropu, očekuju i kod nas, odgovaraju:

"Za sada pratimo najave RHMZ-a i u stalnom smo kontaktu sa "Srbijavodama", takođe pratimo situaciju i u okruženju, te ćemo u skladu sa tim delovati i reagovati". Naglašavaju da građani treba da prate sva obaveštenja i savete zvaničnih institucija i nadležnih organa i lokalnih štabova za vanredne situacije.

"Sektor za vanredne situacije sačinio je Porodični priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama koji je besplatno dostupan na sajtu Sektora za vanredne situacije gde je jasno definisano i opisano ponašanje i reagovanje građana na elementarnu nepogodu, u ovom slučaju i na poplave", dodaju.

Upitani da li se poplave, nakon što su pogodilo Evropu, očekuju i kod nas, odgovaraju:

"Za sada pratimo najave RHMZ-a i u stalnom smo kontaktu sa "Srbijavodama", takođe pratimo situaciju i u okruženju, te ćemo u skladu sa tim delovati i reagovati".

Šta smo "naučili"?

Shutterstock/ Dusan Milenkovic; Krupanj, 2014. godine
U Srbiji poplave nisu retkost. Najteža situacija bila je nakon obilnih padavina i snažnog ciklona koji je zahvatio centralni deo Balkanskog poluostrva u drugoj polovini maja 2014. godine. Proglašena je i vanredna situacija, a kao posledica obilnih kiša i poplava aktivirala su se brojna klizišta, potopljen je veliki broj stambenih i privrednih objekata, a 30.000 stanovnika je evaukisano.

Na pitanje da li je od prethodnih poplava koje su pogodile Srbiju nešto "naučeno", a samim tim i promenjeno i urađeno drugačije kada je u pitanju zaštita od poplava iz Sektora za vanredne situacije odgovaraju:

"Ono što je na našoj službi je da u svakom slučaju bude spremna za reagovanje. Pre 2014.godine, Sektor za vanredne situacije je imao 12 specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, dok sada ima u svih svojim 27 organizacionih jedinica, gde se broj sa 120 povećao na 285 i kontinuirano radimo na obučavanju, uvežbavanju i opremanju ovih timova".

Kako objašnjavaju, u Srbiji postoje dva tipa poplava, sporo nadolazeći poplavni talasi koji ostavljaju prostora da se građani evakuišu i vatrogasci reaguju i sve učestalije bujične poplave koje su veoma brze.

Navode i da je Sektor za vanredne situacije intenzivno je prethodnih meseci radio na preventivnim aktivnostima.

RHMZ upozorava

Podsetimo, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je u poslednjih nekoliko dana brojna upozorenja za teritoriju Srbije na jak pljusak, grmljavinu i grad.

Nevreme praćeno gradom veličine jajeta i jakim vetrom pogodilo je juče delove opštine Raška. Jaka kiša s gradom bila je i u Kraljevu. Nevreme je protutnjalo i kroz Pirot gde je za kratko vreme pala velika količina kiše. Zbog jakih padavina pojedine gradske ulice bile su pod vodom. U kasnim popodnevnim satima došlo je i do nestanka struje na oko pola sata u celom gradu.

U Srbiji će i danas biti oblačno, s kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Posle podne i uveče mogući su jaki pljuskovi sa gradom i olujnim vetrom. Kiša se očekuje i do kraja nedelje - pred nama je period kiša praćenih grmljavinom koje bi u nekim krajevima mogle da prerastu i u vremenske nepogode, pokazuje vremenska prognoza.

Pored toga, vodostaj Dunava je u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji sa tendencijom porasta naredna tri dana.

Meteorolozi upozoravaju da bi planinske reke i potoci, kao i manje pritoke pomenutih reka, mogle da prevaziđu svoja korita i uslove nagle bujične poplave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: