550 km žilet-žice za migrante na tlu Evrope

Litvanija postavlja bodljikavu žicu protiv migranata duž granice sa Belorusijom.

Izvor: B92, Veèernji list

Sreda, 14.07.2021.

15:59

550 km žilet-žice za migrante na tlu Evrope
EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Žicu protiv migranata već su 2015. godine postavile Mađarska i Slovenija.

Vlada u Minsku prebacuje migrante iz Iraka u Litvaniju kako bi se osvetila za sprovođenje sankcija, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielijus Landsbergis za Dojče Vele. Ako se ova praksa ne zaustavi, EU bi se mogla da se suoči sa migrantskim talasima.

U Briselu, gde se sastaje sa kolegama iz EU, Landsbergis je primetio da Belorusija, osim toga, koristi migrante iz ratom zahvaćenih zemalja kao živi štit u pokušaju da natera EU da ublaži sankcije.

"To je hibridno oružje koje se koristi protiv Evropske unije da bi nateralo evropsku zajednicu da promeni politiku prema Belorusiji", rekao je Landsbergis tvrdeći da ima konkretne dokaze da beloruske granične jedinice podržavaju prolazak grupa migranata, pa čak i prikrivaju tragovi njihovog prolaska.

Sve ovo izgovoreno je nekoliko dana nakon što je vlada u Vilnjusu proglasila vanredno stanje i započela izgradnju 550 kilometara dugog žičnog zida kako bi se nosila sa iznenadnim prilivom migranata sa Bliskog istoka. Otvoriće se i novi migrantski kamp za smeštaj 500 ljudi.

Landsbergis je čak tvrdio da i sam Aleksandar Lukašenko direktnim letovima iz Bagdada do Minska podstiče novu migrantsku rutu, uglavnom za migrante iz Iraka.

Samo ove godine iz Litvanije je u Litvaniju ilegalno ušlo više od 1.600 migranata, 20 puta više nego prošle godine. Prema litvanskim graničarima, u proteklih nekoliko nedelja stiglo je više od hiljadu pridošlica.

"Moramo da obavestimo ove ljude da ih lažu. Njima se obećava lak prolazak u EU, vrlo slobodan život u Evropi. A to se neće dogoditi", rekao je Landsbergis.

Ako ruta ne bude blokirana, druge zemlje, poput Nemačke, uskoro će se suočiti sa novim talasima migranata koji prolaze ilegalno ulaze na teritoriju zajednice. U ponedeljak je Litvanija najavila mobilizaciju dodatnih graničnih snaga za brzo raspoređivanje.

"Čini se da beloruske vlasti sada podržavaju ilegalnu migraciju, možda kao osvetu zbog restriktivnih mera EU i kao odgovor na litvansku podršku civilnom društvu u Belorusiji", potvrdila je Landsbergisovu tezu Ilva Johanson, komesarka EU za unutrašnje poslove.

Načini ulaska u Litvaniju još uvek se istražuju, ali se potvrđuje verovatnoća da se migranti prevoze u Minsk na nekoliko letova dnevno iz Istanbula i Bagdada. EU će poslati 60 graničnih policajaca na litvansko-belorusku granicu.

Noviji podaci su da su Iračani takođe Sirijci, ali i migranti iz nekih afričkih zemalja poput Demokratske Republike Kongo ili Kameruna, kao i Senegala, Gambije, Gvineje i Malija.

U tome Lukašenkova vlada primenjuje trik - proglasila je da građani ukupno 73 zemlje mogu u Belorusiju doći bez vize i ostati pet dana da bi se vakcinisali protiv bolesti kovid 19.

Oni koje litvanske vlasti uspevaju da zadrže vrlo je teško vratiti se u svoje domicilne zemlje. Landsbergis je tvrdio da se njegova zemlja sada suočava sa istim izazovima sa kojima se stalno suočavaju zemlje poput Grčke ili Španije.

Neophodna strategija povratka

"Evropska unija treba da ima zajedničku strategiju za bavljenje takvim političkim ili hibridnim pretnjama. Potrebna nam je strategija za povratak migranata u njihove zemlje, jer same države, bilo Litvanija, Grčka ili Španija, ne mogu da savladaju izazovni put povratka osoba koje su ilegalno ušle na njihovu teritoriju. Takođe, trebali bismo biti vrlo strogi prema režimima koji koriste ovu vrstu oružja", rekao je Landsbergis.

Traži dodatne sankcije za Belorusiju, kao i za druge zemlje koje koriste slične taktike. Litvanski parlament takođe je juče održao posebno zasedanje povodom usvajanja amandmana na zakone o azilu kojima bi se smanjilo vreme potrebno za procenu zahteva za zaštićeni status. Žosep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove, upitan da li će se novim sporazumom o migraciji u EU situacija u Litvaniji ubrzati, rekao je da je upravo zbog takvih situacija i stvoren Frontek.

"Dizajnirali smo ga tako da može da pomogne zemljama koje se suočavaju sa migracionom krizom", rekao je Borelj.

Sudeći po julu, Litvaniju čeka vruće leto, jer je samo u prvoj nedelji jula u zemlju ušlo 800 migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: