Ubijen predsednik Haitija

Kako prenose svetski mediji, izvršen je atentat na predsednika Haitija Žovenela Moisa.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 07.07.2021.

12:14

Ubijen predsednik Haitija
Foto: EPA-EFE/JEAN MARC HERVE ABELARD

Napadači nisu identifikovani.

Predsednik Haitija je, prema najnovijim informacijama ubijen u svojoj rezidenciji tokom noći u Porto Prensu, rekao je premijer Klod Žozef. Njegova supruga Martin Moize je povređena i nalazi se u bolnici, prenosi AP.

Premijer Haitija Klod Žozef kako je da su Moizea ubili su neidentifikovani napadači u njegovoj rezidenciji tokom noći "u nehumanom i varvarskom činu".

"Predsednik je bio povređen i podlegao je povredama", rekao je Žozef u intervjuu za „Radio Caraibes“.

"Preduzimaju se sve mere kako bi se zagarantovao kontinuitet države i zaštitila nacija", poručio je premijer. Kaže da policija i vojska drže bezbednosnu situaciju pod kontrolom, ali da su se pucnjci mogli čuti u celoj prestonici nakon napada, koji se, kako navodi agencija Rojters, dogodio usred rastućeg talasa nasilja koje je povezano sa političkom situacijom u toj osiromašenoj karipskoj zemlji.

Budući da je Haiti politički podeljen i da je suočen sa rastućom humanitarnom krizom i nestašicom hrane, postoji strah od opštih nereda, navodi Rojters, i dodaje da je Dominikanska Republika već saopštila da zatvara granicu koju deli sa Haitijem.

Port o Prens je suočen sa porastom nasilja, jer se bande bore jedne protiv drugih, kao i sa policijom, za dobijanje prevlasti na ulicama. Krvoproliće je podstaknuto pogoršanjem siromaštva i političke nestabilnosti.

Moize se suočio sa žestokim protestima nakon što je 2017. godine preuzeo funkciju predsednika, a opozicija ga je ove godine optužila da je nastojao da uspostavi diktaturu time što pokušava produžiti mandat, kao i da postaje sve autoritarniji.

Moize je negirao takve optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: