Nevreme zahvatilo deo Srbije: "Ovo je nezapamćeno"

U narednih sat vremena jaka konvektivna oblačnost očekuje se na području Mačvanskog, Кolubarskog i Zlatiborskog okruga, upozorava RHMZ.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

14:48

Nevreme zahvatilo deo Srbije:
Foto: Rina

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje da će u narednih sat vremena i na području Srema, Beograda, kao i centralne Srbije biti jaka konvektivna oblačnost koja će uslovljavati intenzivne pljuskove sa grmljavinom, lokalno gradom i olujnim vetrom.

U naredna dva sata, javlja RHMZ, biće nestabilno sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom, lokalno sa gradom i olujnim vetrom, osim na istoku, jugu i jugoistoku zemlje.

Olujno nevreme praćeno obilnom kišom i jakim gradom ponovo je zahvatilo Čačak. Кrupan grad padao je duže od dvadeset minuta i pričinio veliku materijalnu štetu.

"Ovo je nezapamćeno da ovoliko jak grad tuče na gradskom području. Ulice su bile potpuno bele u jednom trenutku, a led se mogao skupljati lopatama. Pojedini automobili su u rupama, a nevreme je skidalo i crepove na pojedinim kućama“, rekao je za Rinu Aleksandar Lazović iz Čačka.

Grad je protutnjao i okolnim selima i desetkovao rod voća i povrća na pojedinim imanjima. Najveća šteta pričinjena je na zasadima voća i povrća, a u selu Miokovci desetkovan je rod trešanja i višanja.

"Ono što nije obrao mraz, sada je desetkovao grad. Кolika je zapravo šteta znaćemo kada odemo do voćnjaka i bašte, ali već sad možemo da vidimo da je uništeno mnogo. Berba je završena za trešnje, višnje a oštećene su jabuke i ono malo što je rodilo od kajsija“, kaže Aleksandar Stojanović. I u Loznici traje veliko nevreme, praćeno snažnim olujnim vetrom i kišom.

Od siline vetra, povijaju se i najstamenija stabla. Oluja je povaljala pšenicu na mnogim mestima, a loše se odražava i na voćnjake.

Na groblju u lozničkom naselji Klupci olujni vetar je izvalio drvo koje je oštetilo nekoliko spomenika. Više od pola sata nema struje u većem delu lozničkog kraja.
Foto: Printscreen/www.hidmet.gov.rs/

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: