"Nastavak dijaloga Beograda i Prištine pre kraja juna"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će se dijalog između Beograda i Prištine nastaviti pre kraja juna.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/JOHANNA GERON / POOL
EPA/JOHANNA GERON / POOL

Kao razlog naveo je to što je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom is prethodnih runda dijaloga.

”Ne možemo da odemo na odmore bez nastavka dijaloga. Dogovorili smo se da pre kraja juna imamo novi sastanak. Nadam se da će do tada imati sve potrebne informcije i da će doći pripremljeni u Brisel”, poručio je Borelj.

Borelj je za sledeću nedelju najavio da će organizovati tradicionalnu večeru za lidere Zapadnog Balkna u Briselu.

”Na večeri ćemo razmotriti celu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Region je deo problema i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan”, kaže Borelj.

On je tokom današnjeg sastanka Saveta EU i debate o Zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne predloge za jačanja EU angažmana u regionu.

”Nećemo čekati još dve godine, niti dva meseca, pre nego što stavimo Zapadni Balkan ponovo na EU agedu. Pre leta ponovo ćemo razgovarati i razmotrićemo predloge zemlja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo sa regionom”, poručio je Borelj.

On naglašava da su se ministri spoljnih psolova EU tokom strateške debate o Zapdnom Balkanu složili u oceni da "region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu".

"Saglasni smo da je Zapadni Balkan region od ključne geostrateške uloge za EU. Naša posvećenost Zapadnom Balknu mora da bude vidljiva i to se ne sme dovoditi u pitanje", kaže Borelj.

Pored jasne EU pespektive regiona, iz Brisela stiže poruka o želji za jačanjem političkog angažamana sa partnerima na Zapadnom Balkanu po pitanjima borbe protiv pandemije, ekonomske saradnje, povezivanja, odbrani od spoljnih uticaja i dezinformacija.

Istovremeno, stiže i poruka o potrebi za ubrzanjem evropskih reformi na Zapadnom Balkanu i jačanju pozitivnog i konstruktivnog narativa kada je u pitanju EU u regionu, ali i Zapadni Balkan u EU.

U Savetu EU zaključuju da Srbija i Crna Gora moraju brže da napreduju u svojim pristupnim procesima, ali da u ovom trenutku nema konkretnih informacija o mogućnosti otvaranja novih poglavlja sa Srbijom u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu