Vlada tzv. Kosova: Priprema tužbe za genocid protiv Srbije dug proces

Vlada tzv. Kosova planira da tek krajem naredne godine podnese tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2021.

08:53

Vlada tzv. Kosova: Priprema tužbe za genocid protiv Srbije dug proces
Shutterstock/K.O.Photography/Ilustracija

"Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizirati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se postupak izrade ovog plana završi, može se početi sa izradom tužbe. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali možemo je podneti pre kraja sledeće godine", rekla je portparolka Vlade Kosova Rozafa Keljmendi.

Premijer Aljbin Kurti najavio je ovaj plan u svom prvom govoru u Skupštini, iako su mnogi stručanjaci za pravna pitanja izrazili skepticizam da Kosovo može da podnosi bilo kakve tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

Keljmendi je istakla da je prerano da se govori o mogućim posledicama presude.

"Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to i da dokažemo. U ovoj fazi nije prikladno govoriti o posledicama takve moguće presude. Sada se bavimo pitanjem nadležnosti i analizama, od strane lokalnih i međunarodnih stručnjaka, koje razmatramo u odnosu na mogućnosti koje Kosovo ima da podnese ovu tužbu", rekla je portparolka kosovske vlade.

Dodala je i da je ovaj proces izuzetno složen.

"Treba imati na umu da nas veliki posao čeka, jer je u pitanju tužba koja se podnosi direktno protiv druge države. Proces optuživanja Srbije za genocid dug je proces, komplikovan i to pitanje je vrlo osetljivo, pa će kao takvo trebati vremena", napomenula je Keljmendi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: