Vojna hunta oslobodila 23.000 zatvorenika

Vojna hunta u Mjanmaru danas je objavila da je pomilovala i oslobodila 23.000 zatvorenika u znak obeležavanja novogodišnjih praznika.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.04.2021.

11:06

Vojna hunta oslobodila 23.000 zatvorenika
Foto: EPA/KAUNG ZAW HEIN

Nije jasno da li su među oslobođenima i demokratski aktivisti koji su bili uhapšeni nakon februarskog puča.

Ovu informaciju je objavila državna MRTV, navodeći da je vojni lider, general-major Min Aung Hlaing, pomilovao 23.047 zatvorenika, uključujući i 137 stranaca koji će biti deportovani iz Mjanmara.

Prevremeno puštanje zatvorenika je uobičajeno tokom velikih praznika, ali ovo je drugi put da vladajuća hunta to čini otkako je vojnim udarom srušila izabranu vladu premijerke Aung San Su Ći.

To je pokrenulo svakodnevne proteste, hapšenja i pogibije demonstranata i pripadnika snaga bezbednosti, prenosi AP.

Prema tvrdnjama iz Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima, vladine snage su od preuzimanja vlasti ubile najmanje 726 demonstranata i slučajnih prolaznika dok se 2.728 osoba nalazi u pritvoru, uključujući i San Su Ći.

Nakon puštanja više od 23.000 osuđenika za obeležavanje Dana Unije 12. februara, na društvenim mrežama pojavili su se izveštaji da su vlasti regrutovale neke od njih da noću vrše nasilje i podmeću požare u stambenim naseljima kako bi širili paniku.

Neke oblasti su odgovorile osnivanjem sopstvenih građanskih grupa za nadzor bezbednosti u susedstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: