Bez preterivanja - Rusija, Srbija i kosmička perspektiva

Beograd -- Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je da "strateško partnerstvo (Rusije) sa Srbijom ima, bez ikakvog preterivanja, kosmičku perspektivu".

Izvor: Beta
Podeli
Screenshot TV Prva
Screenshot TV Prva

"Nadamo se da ćemo u najskorije vreme sa srpskim prijateljima uspostaviti saradnju u istraživanju i korišćenju kosmičkog prostora u mirne svrhe i postići konkretne rezultate u ovoj sferi", rekao je u Harčenko, u autorskom tekstu za list Politika.

Tekst je objavljen danas, tačno na 60-godišnjicu istorijskog, prvog leta u kosmos sovjetskog astronauta i pilota Jurija Gagarina.

Harčenko je rekao da rusko-srpska saradnja sve više dobija inovativnu dimenziju.

"Odmiče proces ; organizacije proizvodnje na beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" ruske vakcine protiv kovida 19 'Sputnik V' (uzred, nazvane po prom veštačkom Zemljinom satelitu, koji je lansirala ekipa Sergeja Koroljova 1957. godine)", naveo je Harčenko.

Kako je dodao, "na dnevom redu je izgradnja u Srbiji, Centra za nuklearnu nauku, tehnlogije i inovacije, u okviru kojeg se planira proizvodnja narednih farmaceutskih preparata".

"Jačaju kontakti izmedju centara za razvoj visokotehnoloških projekata, poput ruske Fondacije 'Sokolkovo' i Naučno-tehnološkog parka 'Beograd'", naglasio je Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu