Petak, 02.04.2021.

14:49

Posadi i kapetanu Ever givena preti zatvor?

Indijskoj posadi i kapetanu kontejnerskog broda Ever given, koji se prošle nedelje zaglavio u Sueckom kanalu, preti kućni zatvor i krivični progon.

Izvor: B92

Posadi i kapetanu Ever givena preti zatvor?
EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

I indijska vlada i pomorske organizacije zabrinuti su zbog pravnih problema s kojima se posada može suočiti, uključujući mogućnost krivičnih prijava.

Prema izvorima u pomorskoj industriji, jedna od mogućnosti je da kapetan i deo posade budu sprečeni da dalje putuju.

Mogli bi biti stavljeni u kućni pritvor dok se ne završi istraga o uzroku nesreće.

Uprava broda, međutim, nije objasnila ništa o pravnim procedurama koje će posada morati da prođe, osim da "postoji realna opasnost da posada postane žrtveni jarac".

Član nacionalnog odbora za brodski saobraćaj (NSB) kapetan Sanjaj Prašer rekao je da najpre treba ustanoviti kako se ovaj brod nasukao.

"Činjenice je moguće proveriti i utvrditi sa preslušavanjem razgovora u zapisniku o brodskoj plovidbi", rekao je on.

Kompanija Bernhard šulte šipmenadžment (BSSM) nije saopštila imena i prezimena članova posade. Rečeno je samo da su svi na sigurnom i dobrog zdravstvenog stanja.

"Svih 25 članova posade je na sigurnom i vodi se računa o njima. I dalje su dobrog zdravstvenog stanja i blisko sarađuju sa svim uključenim stranama u pripremanju broda za ponovnu plovidbu. Naporni rad i neumorni profesionalizam su izuzetno cenjeni", navodi se u njihovom saopštenju.

Gotovo je neizbežno da će uslediti zakonski sukob.

Nacionalna unija pomoraca iz Indije (NUSI) sa sedištem u Mumbaju izrazila je solidarnost sa indijskim pomorcima.

"NUSI je obećao solidarnost sa svim indijskim pomorcima na brodu. Stupio sam u kontakt s njima. Pomorci su dobro, ali pod stresom. Nisu sami i mi ćemo ih podržati kad god bude potrebno i na bilo koji način", izjavio je generalni sekretar NUSI Abdulgani Serang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: