Fon der Lajen će zabraniti da vakcine napuste EU?

Ursula fon der Lajen uverila je lidere EU da će zabraniti da vakcine napuste EU ako dobavljači poput AstraZeneke ne uspeju da dostave dogovorene količine.

Izvor: B92, Gardijan
Podeli
EPA-EFE/PATRICK SEEGER
EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Obećanje predsednice Evropske komisije na virtuelnom samitu usledilo je kada su lideri izdali saopštenje obećavajući da će „ubrzati davanje vakcina“, pri čemu je samo 8% odrasle populacije dobilo dozu u poređenju sa 27% u Velikoj Britaniji.

"Ako kompanije ne ispune svoje ugovorne obaveze, ali nastave da izvoze, komisija će možda odlučiti da povuče potez prema izvoznom režimu", rekla je Fon der Lajen šefovima država i vlada tokom privatnog sastanka, prema višem diplomatskom izvoru koga citira "Gardijan".

Prošlog meseca EK je izvršila hitnu šemu odobrenja kako bi državama članicama EU omogućila da blokiraju izvoz.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon samita u četvrtak, Fon der Lajen je rekla da želi da vidi "ko kuda izvozi".

"Bila sam vrlo jasna od samog početka da ovo nije usmereno protiv bilo koje zemlje, već je fokusirano na pitanje: da li kompanija koja izvozi vakcinu proizvedenu u Evropi poštuje ugovor u Evropskoj uniji? Ako pogledamo obrazac, veliku većinu izvoza vrši Fajzer/Bajontek od oko 95%. Ostalo Moderna. Oboje poštuju svoj ugovor, pa je to u redu s nama. U razgovoru smo sa AstraZenekom, gde ima prostora za poboljšanje što se tiče ispunjenja ugovora, tako da ovde vrlo dobro pratimo šta se događa", navela je ona.

Na samitu koji je u četvrtak vođen, lideri EU su se složili da treba da se ubrza vakcinacija, proizvdnja vakcina kao i da bi trebalo da se uvedu takozvani kovid pasoši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu