Dr Udovičić Kriznom štabu: Epidemija je van kontrole

Situacija u kovid-bolnici Karaburma je teška, više nemamo slobodnih mesta, rekao je komadant VMC Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Naveo je i da je u jedinici intenzivne nege trenutno 12 pacijenata, a još 15 pacijenata su "na vratima intenzivne nege", jer su na visokom protoku kiseonika.

"Sa povećanim brojem novozaraženih, povećava se i broj prijema u bolnice. Bolnice su nam ponovo pune. Povećava se broj teško obolelih, povećava se broj smrtnih slučajeva, broj pacijenata na respiratorima", naveo je Udovičić.

Kaže da je za zdravstvene radnike, koji rade pod skafanderima već skoro godina dana, situacija dramatična.

Smatra da je broj novozaraženih ponovo povećan jer se nismo pridržavali protivepidemijskih mera, kao i da smo se previše opustili sa masovnom vakcinacijom, jer smo pomislili da je epidemija pri kraju.

"Epidemija je van kontrole. Ovo je ogroman požar koji ne može da se gasi baštenskim crevom za zalivanje trave. To je moja poruka za sutrašnju sednicu Kriznog štaba", rekao je Udovičić.

Kako kaže, moraju se preduzeti ozbiljne mere, a to je da se poštuju propisane mere koje su na snazi, a sa druge strane da se ubrza proces masovne vakcinacije, jer je Srbija jedina zemlja u svetu koja ima na raspolaganju vakcine četiri proizvođača.

"Imamo jedinstvenu priliku da budemo prva zemlja u svetu koja će staviti epidemiju pod kontrolu masovnom vakcinacijom. Sa tri miliona vakcinisanih - obe doze, postaćemo zemlja gde korona neće imati epidemijski karakter", rekao je Udovičić.

Gašenjem epidemije u Srbiji će, kako je rekao, biti samo pojedinačnih slučajeva obolevanja, bolnice će moći da se vrate u normalan režim rada, a građani normalnom životu.

"Nadam se da ćemo za dva-tri meseca moći da se pohvalimo da smo epidemiju stavili pod kontrolu. Do tada moramo da se pridržavamo mera", naveo je on.

Napominje da je Srbija sada ponovo na rubu da vraća bolnice u kovid-sistem - što je nedopustivo. Smatra da ni inspekcije nisu dobro radile svoj posao, posebno u planinskim centrima, jer se sa zimovanja vraća dosta zaraženih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu