Rusi spasavaju EU: Ekspresno stigao odgovor na "ponudu koja se ne propušta"

Nakon ponude Moskve da može pomoći Briselu koji je na tankom ledu kada je reč o vakcinaciji protiv koronavirusa, munjevito brzo je stigao odgovor iz EU.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2021.

11:41

Rusi spasavaju EU: Ekspresno stigao odgovor na
EPA-EFE/ ANDREI POKUMEIKO / POOL

Iz Moskve je, podsetimo, stigla ponuda koja se ne odbija - kompanija koja stoji iza ruske vakcine protiv koronavirusa ponudila je Evropskoj uniji da im tokom drugog kvartala ove godine pošalje 100.000.000 doza vakcina "sputnjik V".

Brisel danima ima ogromnih problema u vakcinaciji stanovnika Unije zbog kašnjenja ranije dogovorene isporuke vakcina iz kompanije Astrazeneka. Danas je i iz kompanije Moderna saopšteno zvaničnicima u Parizu da ni oni neće moći da poštuju raniji dogovr, odnosno i ta vakcina će kasniti.

Nakon ponude Moskve, ekspresno se javio nemački institut "Pol Erlih", odakle je saopšteno da su već u kontaktu s Rusijom u vezi s registracijom vakcine protiv koronavirusa "sputnjik V" u Evropskoj uniji.

Zvaničnog stava tela koje je zaduženo za konačnu odluku Evropske komisije doduše još nema, ali im stvarnost ne dozvoljava da odugovlače. Rat sa Astrazenekom se nastavlja, Velika Britanija, u koju je otišla najveća količina vakcina Astrazeneke, neće Briselu da pokaže ugovor s tom farmaceutskom kompanijom, Brisel od Astrazeneke traži da objave detalje ugovora i tako dalje....

Za to vreme, dve članice EU, obe naši susedi, polako počinju da razmišljaju da se okrenu drugom tržištu - Rusiji, ali i Kini. Doduše, mađarski premijer odavno je izneo stav koji je i danas potvrdio. Rekao je da bi njegova zemlja već danas ili sutra mogla da potpiše ugovor o nabavci kineskih vakcina, dok je ruska "sputnjik V" već nabavljena, i to prošle sedmice.

Sada u priču o nabavvi ruske vakcine u zemljama EU ulazi još jedna zemlja - Hrvatska. I iz Zagreba se danas čulo da se razmišlja o ruskoj vakcini i njenoj nabavci jer treba biti realan - ove naručene još nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: