Zakon o slobodi veroispovesti već na Ustavnom sudu

Podgorica -- U danu stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti nevladina organizacija Montenegro International podnela je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: patrice6000/ Shutterstock
Ilustracija: patrice6000/ Shutterstock

Ova NVO od Ustavnog suda traži i da donese naredbu o obustavi izvršenja osporenih članova Zakona, do konačne odluke suda jer bi, kako tvrde, njihova primena legalizovala princip diskriminacije između verskih zajednica.

Primenom zakona bi, kažu, bila legalizovana diskriminacija i ukinuta garantovana sloboda i prava njihovih vernika, legalizovovane bi bile protivpravne radnje otuđenja državne imovine i kulturnog blaga Crne Gore u ime i za račun verske zajednice koja, kako navode, "nema pravni subjektivitet u Crnoj Gori, koja je verska zajednica druge države i iz kojih razloga to kulturno blago može biti bespovratno otuđeno".

U opširnom saopštenju, koje prenosi podgorički portal RTCG, tvrdi se da je pomenuti zakon u dva navrata usvojen bez kvoruma, pa bi, kažu, nastavljanjem njegove primene to bio uvod u pravnu anarhiju i bila bi podrška svakom organu i telu da svojevoljno i protivpravno donosi odluke.

"Zato je od posebnog značaja i hitnost razmatranja ove Inicijative i donošenje Odluke Ustavnog suda da ovaj Zakon nije usvojen na način i po postupku definisanim Ustavom i Zakonom, te kao takav ne može prozvoditi pravno dejstvo niti opstati u pravnom saobraćaju države", navodi se, između ostalog, u Inicijativi.

Predsednik Milo Ðukanović potpisao je 23. januara set zakona među kojima je i Zakon o slobodi veroispovesti, a u objavi na Tviteru je naveo da je time pokazao da poštuje Ustav, ali da su njegove dileme u vezi sa tim zakonom ostale i pozvao sve subjekte da pokrenu inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog akta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu