Joksimovićeva i Varhelji: Nova metodologija za veći kredibilitet pregovora

Beograd -- Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je putem video-konferencije sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Oni su razgovarali o najznačajnijim aktuelnim pitanjima pristupnog procesa Srbije Evropskoj uniji, kao i o situaciji u regionu.

Joksimovićeva i Varhelji su se saglasili da su stabilnost, bezbednost i napredak Zapadnog Balkana u bliskoj vezi sa prosperitetom same Evropske unije, te da Srbiju napori koje ulaže u obnovu poverenja i jačanje ekonomskih veza u regionu čine kredibilnim partnerom u procesu pristupanja.

Joksimovićeva je ukazala na činjenicu da je ubrzanje reformi neophodnih za brže pristupanje Srbije Uniji, od onih u oblasti vladavine prava, preko saniranja ekonomskih posledica aktuelne pandemije, do jačanja regionalne saradnje, jedan od ključnih prioriteta nove Vlade Srbije.

"Održavanje Međuvladine konferencije do kraja godine bila bi prava prilika da državama članicama predstavimo sve što je do sada postignuto u reformskom procesu", kazala je Joksimovićeva.

Dodala je da je, takođe, važno i da se razmotre planovi kako da u procesu pristupanja Srbija bude efikasnija, uz pomoć Evropske komisije koja treba da definiše sve elemente novog klasterskog pristupa pregovorima.

Istovremeno, Joksimovićeva je ponovila opredeljenje Srbije da prihvati novu metodologiju koja, kako je navela, pojačava politički nadzor nad procesom pregovora.

Istakla je da se Srbija već intenzivno priprema i jača političko upravljanje pregovaračkim procesom koji bi trebalo da rezultira ubrzanjem reformi.

Joksimovićeva je naglasila da i Evropska komisija ima svoj deo posla u razradi primene nove metodologije na Srbiju i da je zato važan kontinuiran i otvoren politički dijalog.

Komesar za politiku susedstva i proširenje Varhelji je rekao da ideja o novoj metodologiji odražava činjenicu da je Zapadni Balkan strateški prioritet Evropske komisije u ovom sazivu, a da je cilj tih predloženih promena bio da se ojača verodostojnost procesa, njegova predvidivost i transparentnos

"Ekonomski i investicioni plan koji podrazumeva do devet milijardi evra bespovratne pomoći predstavlja podršku dugoročnom društveno-ekonomskom oporavku i održivom rastu BDP u celom regionu", rekao je Varhelji.

Podvukao je da će ta sredstva biti pre svega podrška da se region oporavi od posledica kovida 19, kao i da se što pre dostignu standardi za članstvo u EU.

Joksimovićeva se zahvalila Varheljiju na objektivnom i afirmativnom pristupu u pogledu vrednovanja ne samo političkih, već i ekonomskih kriterijuma pregovora koje ostvaruje Srbija.

Joksimovićeva i Varhelji su se saglasili da, iako je pandemija kovida 19 teško pogodila i države članice EU i Srbiju, kao i čitav region, ipak njene posledice nisu umanjile značaj agende proširenja, čiji je strateški cilj sa jedne strane sprovođenje svih reformi u državama koje teže članstvu u EU, a sa druge da Unija podstakne Zapadni Balkan da ubrza svoj put.

Vladavina prava, razvoj infrastrukture, Zelena agenda, cirkularna ekonomija, zapošljavanje mladih, kao i razvoj privrede, najvažnije su oblasti čije će unapređenje doneti bolji život svim građanima, ali i realizaciju političke i vrednosne ideje o članstvu u EU, zaključili su Joksimovićeva i Varhelji.

strana 1 od 103 idi na stranu