Kraj rata: 11 tačaka za mir u Nagorno-Karabahu

Lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana potpisali su zajedničku izjavu o prekidu rata u Karabahu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA/AZERBAIJAN PRESIDENT'S PRESS OFF
EPA/AZERBAIJAN PRESIDENT'S PRESS OFF

Pročitajte još:

Potpis na primirje izazvaće rat? Besni Jermeni upali u zgradu vlade; Javio se Putin VIDEO

Pašinjan osudio

Ruski predsednik saopštio je na šta su se zaraćene strane obavezale, prenosi Sputnjik.

 1. Prekid vatre stupa na snagu u ponoć 10. novembra po moskovskom vremenu.
 2. Azerbejdžan i Jermenija će ostati na trenutnim položajima.
 3. Jermenija i Azerbejdžan će razmeniti ratne zarobljenike.
 4. U Karabahu, duž kontakt-linije i duž koridora koji povezuju Jermeniju i Karabah, biće raspoređeni ruski mirovnjaci ─ ukupno 1960 ljudi sa lakim naoružanjem, 90 oklopnih transportera i 380 drugih vozila i specijalističke opreme.
 5. Svi transportni čvorovi će biti deblokirani.
 6. Ruski mirovnjaci biće raspoređivani paralelno sa povlačenjem jermenske vojske. Ruski kontingent će ostati u Nagorno-Karabahu narednih pet godina, što će se automatski produžiti ako nijedna strana u roku od šest meseci pre isteka tog roka ne zatraži njihovo povlačenje.
 7. Za obezbeđivanje efikasne primene svega dogovorenog, mirovnjaci će formirati centar za nadgledanje poštovanja prekida vatre.
 8. Jermenija će vratiti region Kelbadžar Azerbejdžanu do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra, dok će lačinski koridor (širine 5 kilometara) ostati u rukama Jermena, kako bi se obezbedila veza Jermenije i Nagorno-Karabaha, bez uticaja na status Šuše. Osim toga, Jermenija do 20. novembra mora da preda Agdamski i deo Gazahskog regiona Azerbejdžana, koji trenutno drži.
 9. U naredne tri godine biće razvijen plan za izgradnju nove saobraćajnice uz Lačinski koridor, koja će obezbediti vezu Stepanakerta i Jermenije i na njoj će biti raspoređen ruski kontingent. Azerbejdžan će garantovati bezbednost prevoza u Lačinskom koridoru svim civilima.
 10. Izbeglice će se vratiti u svoje domove u Nagorno-Karabahu, što će kontrolisati visoki predstavnik UN za izbeglice.
 11. Sve ekonomske i saobraćajne veze u regionu biće deblokirane. Jermenija će obezbediti saobraćajne veze između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike sa ciljem protoka ljudi, robe i usluga u svim pravcima. Kontrolu će vršiti ruske granične trupe. Po dogovoru će biti izgrađene nove saobraćajnice između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike.

Putin se nada da će postignuti dogovor stvoriti uslove za dugoročno rešavanje krize u Karabahu u interesu oba naroda.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev u obraćanju naciji nazvao je istorijskom izjavu Rusije, Azerbejdžana i Jermenije o prekidu vatre u Karabahu. On je naglasio posebnu ulogu Rusije u rešenju krize i istakao da će i dalje njena uloga u regionu biti značajna. Takođe je saopštio da će Rusija i Turska zajedno sprovoditi mirovnjačku delatnost u Karabahu.

Ranije je premijer Jermenije Nikol Pašinjan saopštio da je, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Azerbedžana Ilhamom Alijevom, potpisao zajedničku izjavu o prekidu vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu