Krivična prijava zbog presretanja taksija sa migrantima u Apatinu

Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru podneta je krivična prijava zbog presretanja dva taksi vozila u Apatinu u kojima su se nalazila i deca izbeglice.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2020.

18:35

Krivična prijava zbog presretanja taksija sa migrantima u Apatinu

Prijavu je podnela Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja koju čine Centar za istraživanje i razvoj društva, Centar za kriznu politiku i reagovanje, Danski savet za izbeglice i Indigo.

Incident se najverovatnije dogodio 5. oktobra kada je grupa neidentifikovanih muškaraca presrela dva taksi vozila u kojima su se nalazila i deca izbeglice i, zbog njihove verske, nacionalne i etničke pripadnosti, pretila napadom na njihov život i telo, navodi se u saopštenju udruženja koja su podnela prijavu.

Koalicija je skrenula pažnju da ovo nije usamljeni slučaj neprihvatljivog ponašanja prema deci izbeglicama i migrantima u Srbiji.

Članice Koalicije su i ranije obaveštavale nadležne pravosudne organe o incidentima u kojima su neidentifikovane osobe ugrožavale i zlostavljale izbeglice i migrante i sve to snimale mobilnim telefonima i kačile na društvene mreže. Primećujemo da su zločini iz mržnje prema izbeglicama u Srbiji u porastu, ali i da odgovori pravosudnih organa do sada nisu bili dovoljno efikasni , piše se u saopštenju.

Organizacij podsećaju da Ustav Republike Srbije u članu 49 propisuje da je zabranjeno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti i da je odgovornost tužilačkih organa da efikasno gone i kažnjavaju sve pojedince koji se o ovu zabranu ogluše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: