Lukašenko obavešten

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je zadržavanje u pritvoru pripadnice opozicionog Koordinacionog saveta Marije Kolesnikove ispravna mera.

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2020.

16:41

Lukašenko obavešten
EPA-EFE/VASILY FEDOSENKO

Ovo je izjavio je danas novinar ruske televizije Rusija-1 Jevgenij Rožkov.

"Aleksandar Lukašenko rekao je da zna za ovu situaciju. Prema njegovim rečima, ona je zaista pokušala da pobegne iz zemlje u Ukrajinu jer tamo ima sestru", naveo je Rožkov da je predsednik Belorusije rekao za tu televiziju.

Prema njegovim rečima, Lukašenka su bezbednosne i granične službe obavestile o incidentu na granici Belorusije i Ukrajine, prenosi TASS.

Kako je prethodno prenela beloruska televizija, Kolesnikova je privedena rano jutros pri pokušaju da pređe granicu sa Ukrajinom, dok su njena dva saradnika uspela da izađu i žemlje,

Rožkov kaže da je Lukašenko tokom intervjua rekao da su mu graničari preneli da su oni pokušali da pređu granicu.

"I automobil sa Kolesnikovom i još dve osobe zadržan je u tampon zoni između beloruske i ukrajinske granice", rekao je Rožkov dodajući da je, prema rečima Lukašenka, Kolesnikova izbačena iz vozila, koje je nastavilo dalje da se kreće.

Lukašenko je dodao da Belorusija traži od Ukrajine da preda dvojicu opozicionih aktivista, koji su uspeli da pređu granicu i uđu u Ukrajinu.

Prethodno je TAS S javio da su Kolesnikova i njena dva saradnika, Ivan Kravcov i Anton Rodnenkov, prešli kontrolni punkt na granici sa Ukrajinom.

Opozicioni pokret juče je saopštio da su maskirane osobe privele Kolesnikovu u centru Minska i odvezle je u kombiju, a da su njena dva saradnika nestala kasnije.

Na zahtev porodice, beloruska policija započela je potragu za Kolesniklovom.

Kolesnikova je imala važnu ulogu tokom masovnih demonstracija i štrajkova u poslednje tri sedmice, nakon što je sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio novi mandat.

Opozicija tvrdi da su rezultati izbora namešteni, dok Lukašenko demantuje optužbe i tvrdi da se strane sile mešaju u unutrašnje poslove Belorusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: