Najvažniji premijerov savetnik podneo ostavku zbog jednog komentara

Savetnik grčkog premijera za nacionalnu bezbednost, Aleksandros Dijakopulos, podneo je ostavku zbog jednog komentara.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2020.

06:55

Najvažniji premijerov savetnik podneo ostavku zbog jednog komentara
Getty images/ Dan Kitwood / Staff

On je sugerisao da je Grčka popustila Turskoj u konstantnom okršaju između dva suseda u vezi sa pravima na potragu za mogućim podvodnim gasom i naftom u Istočnom Mediteranu.

Dijakopulos je rekao da su njegovi komentari, koje je kasnije povukao, "izazvali konfuziju i stvorili probleme" za premijera Kirjakosa Micotakisa i njegovu vladu, i napomenuo da to nije bila njegova namera, prenosi AP.

Najviši savetnik grčkog premijera za nacionalnu bezbednost je u televizijskom intervjuu, kako se navodi, osramotio vladu rekavši da je turski brod uspeo da sprovede istraživanje u ovoj oblasti, što je u suprotnosti sa zvaničnim tvrdnjama vlasti prema kojima su grčki brodovi uspeli da spreče da se tako nešto desi.

Poslednjih 10 dana, grčki i turski vojni brodovi nalaze se između Krita, juga Turske i Kipra, u vodama u koje je Ankara poslala istraživačke brodove u potrazi za mogućim podvodnim gasom i naftom.

Grčka tvrdi da ima ekskluzivna ekonomska prava na veći deo morskog dna koje Turska istražuje i zahteva da ova zemlja povuče svoje brodove i obustavi potragu za podvodnim gasom i naftom.

Ankara je to odbila da učini, ističući da ima sva prava da istražuje ove vode.

Opozicija Grčke tvrdi da će svaki pokušaj kršenja suvereniteta zemlje za sobom povući oštar odgovor.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pokušava da izbegne vojni sukob sa svojim mnogo većim i bolje naoružanim susedom, a takođe se fokusira na podršku članica Evropske unije i drugih zemalja u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: