Migranti nisu jeli pse

Pod naslovom "Migranti ubili, ispekli i pojeli četiri psa" dnevni je list “Libero” objavio vest i video-zapis izvesne "gospođe Rozi" iz Lampeduze.

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2020.

16:18

Migranti nisu jeli pse
Ilustracija: Deposit photos/oov

On tvrdi da su migranti muslimani "ukrali i ispekli na raznju ne samo četiri njena psa vec i koze, kokoške i druge domaće životinje a ostavili su samo svinje".

Vest su preneli i drugi mediji, a video-zapis je postao viralan na društvenim mrežama.

Sve je, međutim, laž, utvrdili su stučnjaci onlajn novine "Open", koja se bavi upravo demontiranjem lažnih vesti. U ovom slucaju u ispitivanje i demontiranje lažne vesti bili su uključeni i antropolozi i forenzicari, a nakon otkrića de je čitava priča lazna biće posla i za karabinjere, veterinarsku inspekciju kao i za udruženje za zaštitu životinja.

Ispitivanjem je utvrđeno da je “gospođa Rozi” jos 2018. godine objavila sličnu vest kada je takođe utvrđeno da je lažna, u međuvremenu je postala i blogerka, redovno objavljuje slične sadržaje na neofasistickim sajtovima, a njen Tviter nalog je vise puta blokiran upravo zbog lažnih i neproverenih vesti.

“Ovo je opasno manipulisanje situacijom, baca ljagu na Lampeduzu i sve njene građane, a sluzi jedino da širi mržnju prema migranattima. Krajnje je vreme da država usvoji mere da se oni koji proizvode i sire lažne vesti primerno kazne”, izjavio je gradonacelnik Lampeduze Totto Martelo.

”Sinjora Rozi” u svom videu tvrdi da migranti nisu dirali svinje koje ona uzgaja, sto je izazvalo paznju lokalnih vlasti: policije jer nema prijavljeno da neko u regiji ima farmu svinja i veterinarske sluzbe zbog pitanja gde zavrsavaju svinje buduci da u blizini nema niti jedne klanice.

Posla ima i za udruženje za zaštitu životinja koje je odmah izdalo saopštenje da nemaju nijednu prijavu o nestalim psima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: