Uhapšen ruski guverner, maskirani agenti ga strpali u kombi: Velika opomena Putinovoj opoziciji?

Sergej Furgal, guverner Kabarovske oblasti na ruskom Dalekom istoku, uhapšen je pod sumnjom za organizovanje ubistva i pokušaj ubistva, javlja Tass.

Izvor: Tanjug/Hina/Indeks
Podeli
EPA-EFE/INVESTIGATIVE COMMITTEE
EPA-EFE/INVESTIGATIVE COMMITTEE

Kako navodi ruski Istražni odbor, on je uhapšen u vezi sa istragom u višestrukom slučaju protiv organizovane kriminalne grupe, koja se sumnjiči za ubistva i napade na poslovne ljude u oblastima Kabarovsk i Amur 2004. i 2005. godine.

Hapšenje je potvrdila Furgalova pres sluzba.

"Guverner Kabarovske oblasti Sergej Furgal uhapšen je jutros u blizini svoje kuće. Nije imao vremena ni da svrati u kancelariju i imenuje naslednika na mestu guvarnera", navodi se u saopštenju pres službe.

Sergeja Furgala, guvernera regije Kabarovsk, zamaskirani agenti su izvukli iz vozila i strpali ga u kombi, vidi se na snimku Istražnog odbora, ruskog pandana američkog FBI-a.

Sumnjiči ga se da je od 2004. do 2005. naložio likvidaciju više poslovnih ljudi i ako bude proglašen krivim, mogao bi da dobije doživotnu kaznu zatvora.

Agencija ne navodi detalje navodnih zločina, ali je potvrdila da su u vezi tog slučaja već ranije uhapšena četvorica pripadnika skupine organiziranog kriminala te da su osobe uključene u ubistva dale dokaze protiv Furgala.

Furgal, član Liberalno demokratske stranke (LDPR) i bivši zastupnik, bio je vrlo omiljen u spomenutoj pacifičkoj regiji gde je vlast osvojio 2018., pobedivši stranku Ujedinjena Rusija koja podržava predsednika Vladimira Putina.

Iako i LDPR podržava Putina, Furgalova pobeda se protumačila kao udarac vladajućoj stranci koja u svojoj šaci čvrsto drži ruske regije.

Politički analitičar Abas Galijamov smatra da Furgalovo hapšenje predstavlja upozorenje opozicionim strankama koje će se na regionalnim izborima u julu suprotstaviti vladajućoj stranci.

Čelnik LDPR-a Vladimir Žirinovski zapretio je da bi njegova stranka i saveznici mogli u znak protesta izaći iz parlamenta.

"Dali smo vam ustav, a vi nam stavljate lisice", rekao je Žirinovski.

strana 1 od 565 idi na stranu