"Pretvorio si zemlju u bojno polje" VIDEO/FOTO

Filadelfija -- Kandidat demokrata za predsednika SAD, Džozef Bajden optužio je danas predsednika Donalda Trampa da je zemlju pretvorio "u bojno polje".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Pročitajte još:

"Situacija u SAD me podseća na Beograd devedesetih"; "Duh je pušten iz boce kao i kod nas"

On je obećao obećao da će sve učiniti kako bi "iscelio rasističke rane" ukoliko pobedi na izborima zakazanim u novembru.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda pre nedelju dana u Mineapolisu predstavlja "elektrošok za našu zemlju i sve nas", rekao je Bajden u govoru u Filadelfiji.

To je prvi put od polovine marta da Bajden (77) ode iz svoje države Delavar gde se nalazio u karantinu zbog epidemije korona virusa.

Bajden je već u nekoliko navrata osudio nasilje ali je danas naveo da je "Tramp pretvorio zemlju u bojno polje podeljeno starim ogorčenjima i novim strahovima".

"On (Tramp) veruje da će mu podele pomoći da pobedi na predsedničkim izborima", naveo je demokrata Bajden koji prema anketama prednjači u odnosu na Trampa.

"Ne možemo da budemo naivni. Voleo bih da kažem da je mržnja počela sa Donaldom Trampom i nestaće s njim. Međutim, to nije slučaj i to se neće dogoditi. Istorija Amerike nije bajka sa garantovanim srećnim završetkom", rekao je Bajden.

Demokrata je rekao da ne želi da manipuliše strahom i podelom. "Neću da produbiti žar mržnje, već ću tražiti da iscelim rasističke rane koje ugrožavaju našu zemlju toliko dugo, a ne da ih koristim u političke svrhe", rekao je Bajden.

Demokrata je dodao da je došao trenutak da se zemlja uhvati u koštac sa institucionalnim rasizmom i pozvao Kongres da već u junu počne "istinsku reformu policije".

Premda velika većina u Kongresu osuđuje smrt Flojda, tako brza akcija Kongresa se čini teškom pošto je Kongres duboko podeljen, sa demokratama koje vode Predstavnički dom i republikancima koji vode Senat.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Pročitajte još:

DW: Smrt Džordža Flojda podseća nas i na rasizam u Evropi

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Pročitajte još:

Trampov potez izazvao bes: "Bog nije tvoja igračka" VIDEO/FOTO

strana 1 od 533 idi na stranu